CASTELLÓ D'EMPÚRIES

Exposició “Better together” de Christopher A. Smith


Christopher A. Smith és de Wisconsin, EEUU, i passa tres mesos a l’any a Roses. Ara està jubilat i dedica llargues estones a passejar pels Aiguamolls de l’Empordà. Fruit d’aquests passejos captura amb les seva càmera els ocells d’aquest espai protegit i un cop a casa els transporta a la tela amb una tècnica molt particular. “El títol Millor junts, es refereix tan a animals com persones ja que individualment estan molt bé però sempre millor que estiguin junts” D’aquest treball ha sorgit l’exposició “Better together” que es podrà visitar a la sala d’exposicions del Cortalet fins al 16 d’abril. “Si, és una tècnica diferent que es diu fotoacrílic. És la barreja de les meves fotografies amb pintura. La tècnica bàsicament és que la tinta de la foto es traspassa a la tela i amb l’acrílica puc acabar de fer la imatge que tinc al meu cap”. Christopher A. Smith que ja ha fet diverses exposicions als EEUU, ara ho fa per primera vegada a Catalunya captivat per unes espècies totalment diferents a les que està acostumat a fotografiar a Wisconsin.

Vídeo relacionat

7º Col.loqui de SOM sobre cultura amb Neus Poch i Carme Torras


SOM encara la recta final dels col.loquis que ve organitzant els darrers mesos per fer una radiografia de la situació de diferents aspectes del municipi i copsar les opinions o idees del públic que hi assisteix. El proper dimecres toca parlar de cultura. El funcionament serà l’habitual. Un cop feta l’exposició del tema amb Neus Poch i Carme Torras, el públic podrà fer les seves aportacions d’una forma distesa mentre s’ofereix un piscolabis.

Vídeo relacionat

La Festa de la Vellesa de Castelló es torna a celebrar per Setmana Santa


Ja fa uns dies que s’ha enviat una carta personalitzada a casa de totes les persones que reuneixen les condicions per participar a l’Homenatge a la Vellesa que enguany celebra la seva 76º edició. El més important, és apuntar-se per saber quanta gent assistirà a un dinar on hi acostumen a inscriure’s entre 400 i 500 persones. El contingut de la programació d’aquest any majoritàriament segueix la línia del que s’ha realitzat en les últimes edicions. Un any més s’ha comptat amb la col.laboració d’un artista local per a dissenyar el cartell de la festa. L’Homenatge a la Vellesa també serveix per homenatjar a l’home i la dona més gran d’edat de la festa. Se’ls fa entrega d’un ram de flors, presideixen la fotografia de grup de record i seuen a la taula de les autoritats durant el dinar.

Vídeo relacionat

Inscripcions obertes per demanar una parada per Sant Jordi


S'ha obert el període d'inscripció per a aquelles associacions, clubs esportius i/o partits polítics que vulguin participar amb una parada de venda de roses i llibres, durant la diada de Sant Jordi, a Castelló d’Empúries. Per poder fer la sol·licitud és necessari fer una instància genèrica indicant el material que es necessitarà així com el nom de l'entitat que fa la demanda. Aquest tràmit no té cap cost. Enguany el 23 d’abril s’escau en un diumenge. Normalment, els sol.licitants de parades són les AMPES de les escoles que aprofiten per vendre llibres i coques per a recaptar fons per als viatges de final de curs, entitats com els XOTS o El Tamariu que també fan parada per a poder tirar endavant amb les seves activitats i enguany s’espera una alta presència de partits polítics tenint en compte la proximitat de les eleccions municipals. Durant la diada de Sant Jordi també es poden trobar les parades de les llibreries del poble i de floristes professionals. La ubicació de les parades serà la plaça dels Homes on durant tot el dia hi haurà diferents activitats per amenitzar la jornada. En cas de pluja la festa es traslladarà al Pati del Palau dels Comtes. El període d'inscripció per a sol.licitar parada finalitzarà el proper dimecres dia 29 de març.

Vídeo relacionat

3ª Jornada de Benestar i Salut Emocional


Després de l’aturada forçada per la Covid Castelló d’Empúries recupera Jornada de Benestar i Salut Emocional. Una de les finalitats d’aquesta tercera edició és que el conjunt d’habitants del municipi conegui quins actius en salut s’ofereixen a la població, entenent com a actiu en salut, tot allò que proporcioni benestar a la persona. Les activitats que s’oferiran al llarg del matí seran molt variades. A la mateixa plaça del Delta Muga hi podreu trobar també diferents punts d’informació dels serveis de seguretat com la Policia Local, Mossos d’Esquadra, el CAP i Bombers.

Vídeo relacionat

Presentació del llibre “Del centro del mundo al ombligo de la luna”


La presentació del llibre “Del centro del mundo al ombligo de la luna” ha anat a càrrec de Joan Armangué i Pere Iglesias. En aquest llibre l’autor ens parla de la vida d’un bon nombre d’artistes i personatges públics com ara Botero, Álvaro Mutis, José Luis Cuevas, Josep Palau i Fabre, Francisco Zuñiga, Wlademir Dias Pino, Xenakis, Julio Estrada, el doctor Gaujac, Louis Panabière o Ernest Lluch. Manuel Menéndez també narra vivències amb els indígenes o del Carnaval de Rio de Janeiro. Els relats sorprenen per la seva varietat temàtica i plasticitat, i també pels diferents llocs on succeeixen: l’Empordà, Astúries, França, Colòmbia o Brasil, entre d’altres. Amb una dotzena de llibres publicats, Menéndez és un artista pluridisciplinari que es dedica sobretot a l’escultura i a l’escriptura.

Vídeo relacionat

Bibliomakers: crear videojocs amb RPG Maker


Els tallers Bibliomakers, són una iniciativa impulsada pel Servei de Biblioteques de Girona que es duu a terme a diverses biblioteques de les comarques gironines, entre les quals la biblioteca de Castelló d’Empúries, que també forma part d’aquest projecte. S’ofereixen una sèrie de tallers de formació en robòtica, programació i creació de videojocs, entre d’altres. Es tracta d’una activitat extraescolar en plena efervescència en aquests moments entre el públic infantil i juvenil. La finalitat d’aquests tallers és que els joves aprenguin a treballar en equip, a expressar-se amb la tecnologia, a compartir idees a través de creacions digitals i a promoure la creativitat. Així doncs encara queden dues sessions més per crear videojocs amb RPG Maker, el 28 de març i el 4 d'abril, de 17h a 18:30 h de la tarda.

Vídeo relacionat

Diumenge Castelló d’Empúries celebra la Cavallada


Aquest diumenge Castelló d’Empúries acollirà la 44º edició de la Cavallada, un esdeveniment organitzat des de l’Hípica Arnau i en la que hi col.laboren la resta d’hípiques del municipi. Com mana la tradició els genets i els seus cavalls passejaran pels carrers i places del centre històric fent aturades als bars i comerços de la vila. Un dels llocs on es concentra més públic és el moment de la benedicció a la plaça de la Basílica. Malauradament les Cavallades van perdent pes a les nostres contrades i molts pobles les han deixat de fer. No obstant, a Castelló d’Empúries s’hi espera la participació de més de 130 cavalls. La previsió del temps per aquest diumenge és bona, per tant per al públic pot ser una proposta interessant per fer en família.

Vídeo relacionat

El jurat tria els dibuixos del cartell de Sant Jordi


Falta menys d’un mes per celebrar Sant Jordi i com cada any des de la regidoria d’ensenyament de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries s’ha convocat un concurs de dibuix a les 3 escoles del municipi per dissenyar el cartell de la festa de la rosa i el llibre. El jurat ja ha fet la tria. A banda de les escoles de primària en el programa de mà també hi haurà presència d’un dibuix fet per una alumna de l’institut. El dissenyador gràfic de l’Ajuntament agafarà els dibuixos guanyadors i farà una composició per il.lustrar la festa de Sant Jordi que enguany s’escau en un diumenge.

Vídeo relacionat

Èxit de l’escape room “El Misteri del Col·leccionista de Contes”


La Sala Municipal de Castelló d’Empúries, un any més ha tornat a acollir el concurs de recitació Maria Verdaguer que convoca Òmnium Cultural Alt Empordà. El premi Maria Verdaguer forma part d’una de les modalitats del concurs de treballs literaris, socials i científics per a la joventut de l’Alt Empordà. En aquesta modalitat s’hi poden presentar voluntàriament alumnes de 1r a 6è de primària i consisteix en recitar un poema de tema lliure que prèviament han preparat a l’escola. Només pel fet de recitar un poema els participants s’han emportat d’obsequi el darrer número de Cavall Fort, una revista que s’edita cada 15 dies en català per a nens i nenes a partir de 9 anys. Els lectors hi troben un contingut divertit i variat: reportatges, còmics, jocs, tallers, entrevistes, concursos…

Vídeo relacionat

Primera sessió del Concurs de recitació Maria Verdaguer


La Sala Municipal de Castelló d’Empúries, un any més ha tornat a acollir el concurs de recitació Maria Verdaguer que convoca Òmnium Cultural Alt Empordà. El premi Maria Verdaguer forma part d’una de les modalitats del concurs de treballs literaris, socials i científics per a la joventut de l’Alt Empordà. En aquesta modalitat s’hi poden presentar voluntàriament alumnes de 1r a 6è de primària i consisteix en recitar un poema de tema lliure que prèviament han preparat a l’escola. Només pel fet de recitar un poema els participants s’han emportat d’obsequi el darrer número de Cavall Fort, una revista que s’edita cada 15 dies en català per a nens i nenes a partir de 9 anys. Els lectors hi troben un contingut divertit i variat: reportatges, còmics, jocs, tallers, entrevistes, concursos…

Vídeo relacionat

Presentació de la programació del festival ISTIU


Les activitats de lleure dirigides ja han començat al pati de l’institut escola El Bruel d’Empuriabrava. El que es denomina Casal Puigmal ha arrencat amb molt bona acollida per part de les famílies que no han dubtat en apuntar-hi als seus fills per què gaudeixin de les tardes dels dissabtes fent amics. El Casal Puigmal és una acció per fomentar el lleure del cap de setmana. S’hi realitzen activitats diverses com tallers, jocs o sortides. L’objectiu és que nens i nenes disposin d’un espai lúdic, de lleure, obert, divers i flexible, on es contribueixi, a través del joc i del temps de lleure, a l’educació dels infants, fomentant l’esperit crític i participatiu.

Vídeo relacionat

Jornada de portes obertes al nou gimnàs municipal


El nou gimnàs municipal de Castelló d’Empúries ja és una realitat i està en funcionament. Per a donar a conèixer aquesta instal.lació sorgida del pressupost participatiu s’ha organitzat una jornada de portes obertes. Les inscripcions continuen obertes. Només cal demanar informació a consergeria o al departament d’esports de l’Ajuntament.

Vídeo relacionat

Encara queden places per omplir el Casal Puigmal


Les activitats de lleure dirigides ja han començat al pati de l’institut escola El Bruel d’Empuriabrava. El que es denomina Casal Puigmal ha arrencat amb molt bona acollida per part de les famílies que no han dubtat en apuntar-hi als seus fills per què gaudeixin de les tardes dels dissabtes fent amics. El Casal Puigmal és una acció per fomentar el lleure del cap de setmana. S’hi realitzen activitats diverses com tallers, jocs o sortides. L’objectiu és que nens i nenes disposin d’un espai lúdic, de lleure, obert, divers i flexible, on es contribueixi, a través del joc i del temps de lleure, a l’educació dels infants, fomentant l’esperit crític i participatiu.

Vídeo relacionat

Presentació del Pressupost Participatiu 2024


A partir de dilluns es posa en marxa la fase d’aportació de propostes del pressupost participatiu 2024. Tot i ser any electoral, l’equip de govern aposta per aquesta fórmula de participació ciutadana que arriba ja a la seva sisena edició. A banda dels espais habituals on es deixen urnes, el proper dimarts i dissabte hi haurà parades als mercats municipals per recollir les propostes de la ciutadania. Una de les novetats d’aquesta edició és que també hi haurà punts de recollida d’idees als dos instituts del municipi. Igual que l’any passat, les persones que ho desitgin podran adjuntar una fotografia o dibuix amb la seva proposta per fer-la més entenedora i facilitar la feina als tècnics que han de fer la tria de les propostes presentades.

Vídeo relacionat

El Casal de Castelló celebra 40 anys


Aquest any el Casal de Castelló d’Empúries celebra el seu 40 aniversari. La junta ha decidit que per donar valor a aquesta efemèride i donar a conèixer les activitats que es fan al Casal la millor manera de fer-ho és organitzar un berenar popular obert a tots els castellonins i castellonines. El Casal de Castelló d’Empúries és un espai viu on tant al matí com a la tarda s’hi poden fer moltes activitats. Els socis del Casal de Castelló paguen una quota anual de 10 euros i tenen descomptes en la majoria d’activitats que s’hi organitzen com excursions o sortides al teatre.

.

Vídeo relacionat

Castelló continua amb la promoció al mercat basc i alemany


Del 24 al 26 de febrer, les oficines de turisme de Castelló d’Empúries han estat presents a Navartur, la fira de turisme del Reino de Navarra a Pamplona. Una fira destinada al públic final, un públic molt fidel a la nostra zona, amant de la natura, de sol i platja i de la gastronomia. Enguany, la fira, ha assolit un record absolut de 46.435 visitants que suposa un augment de més del 60% envers l’edició anterior. La majoria de consultes han estat sobre els allotjaments, càmpings sobretot, la descoberta de les platges, canals i els voltants. Castelló també ha estat present a la ITB de Berlín, del 7 al 9 de març. Aquesta fira de turisme és la més gran del món, hi són representades gairebé totes les destinacions turístiques internacionals, entitats i proveïdors turístics, cadenes hoteleres, companyies aèries i tots els avenços tecnològics i innovacions aplicades al sector. És una fira professional i els agents han mostrat el seu interès en la destinació de Castelló i Empuriabrava sobretot en estades esportives, culturals, gastronomia i sol i platja. La xarxa de senders a peu i en bici estan també molt sol·licitats per a la creació de paquets de turisme actiu. Segons la regidora de Turisme Xon Hugas, el departament de turisme manté la continuïtat en la promoció del municipi assistint a aquelles fires nacionals i internacionals en les quals hi ha presència del públic més fidel, compartint estand amb Costa Brava Pirineu i l’ACT de Catalunya.

Vídeo relacionat

Bruno Pérez parla de la ciberseguretat en el món municipal


Bruno Pérez és l’expert en ciberseguretat més mediàtic del moment. Convidat per Demòcrates de Castelló i Empuriabrava ha participat en un col.loqui dedicat a la importància de la ciberseguretat en el món municipal i a la ciutadania. Pérez ha explicat per què els Ajuntaments i fins i tot Consells Comarcals solen estar en el punt de mira dels atacs informàtics. La xerrada del castelloní ha estat molt didàctica i ha servit per prendre consciència sobre l’ús quotidià que fem de la tecnologia.

Vídeo relacionat

Castelló acollirà el 6º Fòrum de Viles Florides


El Fòrum, organitzat per Viles Florides i la Confederació d’Horticultura Ornamental de Catalunya (CHOC), amb la col·laboració de l’Ajuntament, està dirigida a personal tècnic i a totes aquelles persones interessades en la gestió i la millora dels espais enjardinats que ens envolten, amb una programació d’activitats que s’allargarà tot el dia. Durant les ponències del matí es posaran sobre la taula eines per a la prevenció de flora invasora, en el marc del projecte europeu LIFE medCLIFFS i es parlarà sobre “La poda dels arbres urbans” en una conferència a càrrec de Josep Selga, expert en el tema. També es visitarà la planta de compostatge i el Passeig d’Empuriabrava, on el personal tècnic explicarà les característiques i atractius d’ambdós espais. Tot seguit tindrà lloc el dinar, a l’Hort del convent de Santa Clara i la jornada finalitzarà amb una visita a l’Ecomuseu-Farinera i al Museu d’Història Medieval de la Cúria Presó (S. XIV). El moviment Viles Florides promou la transformació de racons, pobles i ciutats de Catalunya i Andorra, a través d’espais verds urbans i enjardinats. Viles Florides vol posar en valor la riquesa natural i paisatgística del país mitjançant el reconeixement públic d’aquells projectes d’enjardinament, ornamentació floral i cultura del verd urbà que, tant en l’àmbit públic com privat, esdevinguin un exemple a seguir. Des de l’any 2016, que l’Ajuntament de Castelló d’Empúries es va adherir a Viles Florides, han estat moltes les millores que s’han portat a terme al municipi i que li han valgut les quatre Flors d’Honor, el màxim reconeixement que atorga el moviment. Només els últims anys s’han realitzat diverses intervencions com la instal·lació de jardineres, un exemple en són el pont de Sant Pere i el pont sobre els canals de l’Avinguda República catalana, el passeig de Port Petit, o el carrer Santa Clara, que s’està finalitzant en aquests moments; s’han renaturalitzat les rotondes, els racons del Pati del Palau dels Comtes o l’esplanada de la cara Nord de la Basílica de Santa Maria; però, sens dubte, la gran obra d’enjardinament és el Passeig Marítim, únic al front marítim català. Totes aquestes accions sempre s’han executat amb sensibilitat per fer-ho de forma sostenible, amb plantes autòctones i de baix consum hídric, molt important en aquests moments. El darrer gran projecte, que aposta per la conscienciació social, el contacte amb la natura, i les relacions intergeneracionals són els horts comunitaris i ecològics on es realitzen formacions reglades i tallers d’horticultura didàctics i pedagògics per a visites escolars. En total 16 parcel·les regentades per castellonins i castellonines que treballen els horts ecològics amb un assessorament i seguiment per part de l’Ajuntament. Finalment, La reducció i, en alguns casos, l’eliminació dels herbicides, com per exemple en els patis de les escoles o en parcs infantils, també ha estat una intervenció, que acompanyada de xerrades pedagògiques als centres escolars, ha afavorit la protecció dels espais verds un dels objectius pels quals Viles Florides aposta fermament.

Vídeo relacionat

Dissabte hi ha portes obertes al nou gimnàs municipal


Fa pocs dies que s’ha posat en funcionament el nou gimnàs municipal del pavelló d’esports, una instal.lació que s’ha adequat en sortir com a proposta guanyadora del pressupost participatiu. Amb les inscripcions obertes ara és el moment de visitar aquest nou espai i conèixer el seu funcionament, és per això que aquest dissabte hi haurà jornada de portes obertes. El gimnàs està en funcionament des de fa una setmana i els primers usuaris ja l’utilitzen. No és molt gran però s’ha intentat posar tot tipus de maquinària per a poder fer un treball d’entrenament complet. Els preus populars són un altre dels al·licients d’aquesta instal·lació esportiva.

Vídeo relacionat

L’escriptora Care Santos visita els alumnes de l’institut escola El Bruel


Care Santos, reconeguda escriptora de literatura infantil i juvenil, ha estat conversant amb els alumnes de l’institut escola EL Bruel sobre com escriu i d’on treu la inspiració dels seus llibres. Els estudiants, que han llegit molta de la seva obra, no han parat de fer-li preguntes. L’institut escola El Bruel aquest curs ha estrenat biblioteca i ara hi podran trobar tota la col.lecció de Care Santos. Aquesta escriptora de Mataró ha guanyat premis prestigiosos com el Joaquim Ruyra de narrativa juvenil (2013), el Premi de les Lletres Catalanes Ramon Llull (2014) o el 2017 el Premi Nadal de novel·la amb Media vida, una obra sobre la culpa i el perdó, entre d’altres.

Vídeo relacionat

Sopar benèfic per col.laborar amb la Cursa de la Dona


Degut a les eleccions municipals enguany la 6º edició de la Cursa de la Dona es trasllada del mes de maig al juny. Des de l’associació Esport i Vida ja han començat amb l’organització d’aquesta cursa que té per objectiu recaptar diners per a la recerca del càncer. Una de les novetats d’aquest any serà el sopar de gala que s’organitzarà al mes d’abril amb l’objectiu de fer més gran la bossa de recaptació de la Cursa de la Dona. Les inscripcions per a assistir al sopar ja estan obertes, per tant caldrà afanyar-se per què les places són limitades.

Vídeo relacionat

L’associació Via Crucis busca voluntaris per participar als actes de Setmana Santa


Com cada any l’associació Via Crucis de Castelló d’Empúries s’encarregarà de l’organització de la representació de l’entrada de Jesús a Jerusalem el Diumenge de Rams i del Via Crucis el Divendres Sant. Els preparatius d’aquests esdeveniments tan arrelats a la Setmana Santa ja han començat amb els primers assajos. Aquest any el dia de la benedicció de la palma hi haurà uns figurants molt especials. L’associació Via Crucis té les portes obertes a qualsevol persona que vulgui fer de figurant en qualsevol de les dues representacions que té programades. S’hi pot contactar a través de faceboook, instagram o whatsapp al telèfon 671 049 766. Fa molt poc l’associació Via Crucis de Castelló d’Empúries ha entrat a formar part de l’associació de Passions que hi ha a nivell de Catalunya.

Vídeo relacionat

Tornen els tastets de professions


Quan finalitza l’etapa d’escolarització obligatòria i amb les preinscripcions a prop, és el moment de prendre decisions: fer un cicle formatiu, fer batxillerat o endinsar-se al món laboral. És per això que dins del Pla Educatiu d’Entorn s’ofereix la possibilitat de participar a 16 tastets de professions, xerrades i tallers gràcies a la col·laboració de diferents professionals, empreses i centres educatius. Les temàtiques dels tastets van ser escollides pels joves de 3r i 4t d’ESO i els seus docents a través d’una enquesta on se’ls demanava els interessos professionals. Són activitats voluntàries que es fan fora de l’horari escolar.

Vídeo relacionat

Sortida amb bicicleta “Resseguint els camis de l'aigua”


Ja podeu reservar al Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà per participar a l'activitat del diumenge, dia 25 de març, “Resseguint els camis de l'aigua”. Aquesta proposta arriba com a celebració del Dia Internacional de l'Aigua i dins les visites dels Espais Naturals Protegits de l'Alt i Baix Empordà. L’excursió és de 20Km amb bicicleta per camins de terra planers tot acompanyant recs i rius. La seva durada és de 4 hores i té una dificultat mitjana. El punt de trobada és a les 9.30h al pàrking del restaurant La Muga de Vilanova de la Muga. Hi haurà un refrigeri a mig camí al pati de l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries i sense presses està calculat acabar la sortida cap a les 13.30h. Per reserves d’aquesta activitat gratuïta cal trucar al Cortalet 972 454222 fins 10 dies abans de la sortida. El Dia Mundial de l’Aigua és una cita emblemàtica que se celebra cada 22 de març, data proposada per la Conferència de les Nacions Unides sobre el Medi Ambient i el Desenvolupament (CNUMAD) a Rio de Janeiro, l'any 1992. L’objectiu d’aquesta celebració és trobar un espai de participació on poder compartir les mirades particulars i/o col·lectives en la reflexió i la sensibilització sobre l’aigua, un element tan fràgil i vulnerable i, alhora, tan essencial per garantir la qualitat i la sostenibilitat del medi ambient i el benestar i la qualitat de vida de les persones. Per això el tema del Dia Mundial de l’Aigua 2023 és “Accelerem els canvis a través del partenariat i la cooperació”.

Vídeo relacionat

MÉS NOTÍCIES:

         

TAMBÉ ET POT INTERESSAR