CASTELLÓ D'EMPÚRIES

Un gos de raça potencialment perillosa s’escapa de casa i ataca a dos gossos


El passat dissabte 13 d'abril la Policia Local de Castelló d’Empúries va rebre una trucada alertant de què un gos havia accedit als patis de dos domicilis, atacant a dos gossos que es trobaven al seu interior i causant ferides importants a un dels animals. La unitat de la Policia Mediambiental va identificar al propietari del gos atacant i tot seguit va comprovar que l'animal en qüestió es tractava d'un encreuament de raça potencialment perillosa. Un cop finalitzades totes les gestions i comprovacions pertinents, es van detectar un total de cinc infraccions relatives a la tinença de gossos de raça potencialment perillosa i es va denunciar al propietari del gos per aquest motiu. Cal recordar que els gossos que són encreuaments d'exemplars de raça potencialment perillosa, també són considerats d'aquest tipus i se'ls aplica la mateixa normativa. Els propietaris i les persones que passegen gossos potencialment perillosos han de complir amb les obligacions següents: A les vies públiques, a les parts comunes dels immobles col·lectius, als transports públics i als llocs i als espais d'ús públic en general, els gossos han d'anar lligats amb una cadena no escorredora de 2 metres de llargada màxima i proveïts del corresponent morrió. Les instal·lacions que alberguin els gossos potencialment perillosos han de tenir les característiques següents, a fi d'evitar que els animals puguin sortir i cometin danys a tercers: Les parets i les tanques han de ser suficientment altes i consistents i han d'estar ben fixades per tal de suportar el pes i la pressió de l'animal. Les portes de les instal·lacions han de ser tan resistents i efectives com la resta del contorn i s'han de dissenyar per evitar que els animals puguin desencaixar o obrir ells mateixos els mecanismes de seguretat. El recinte ha d'estar convenientment senyalitzat amb l'advertiment que hi ha un gos d'aquest tipus. Només es pot passejar un gos potencialment perillós per persona. Està prohibit fer-los criar, llevat que s'inscriguin les instal·lacions al Registre de nuclis zoològics com a centre de cria.

Vídeo relacionat

El Xon’s Rem Empuriabrava subcampió de la Lliga Catalana de Llaüt Mediterrani


L’última regata de Lliga Catalana de Llaüt Mediterrani s’ha disputat al Canal Olímpic de Castelldefels i a les semifinals l’equip del Rem Xons Empuriabrava s’ha classificat per la final A, que dona accés directe al podi. Les empordaneses que han arribat a l’última regata de la competició en segona posició, a 4 punts del rem Santa Cristina i empatades amb el Rem Badalona han realitzat una final molt igualada. Les veteranes han entrat en segona posició, tot i que amb el handicap més desfavorable de les tres embarcacions, finalment han quedat terceres. Malgrat això i degut als punts obtinguts a les regates anteriors, han pujat fins a la segona posició de la classificació general quedant subcampiones de Lliga. Els propers objectius són el Campionat de Catalunya que tindrà lloc a Deltebre el dia 11 de maig i el Campionat d’Espanya que es disputarà a la Línea de la Concepción els dies 25 i 26 de maig. Una temporada més, l’equip de veteranes es mostra com el grup més fort del club d’Empuriabrava competint al màxim nivell tant a les regates catalanes com a les estatals.

Vídeo relacionat

El Consorci instal.larà una planta d’osmosis mòbil al Trabuc per a garantir l’aigua a Empuriabrava


Castelló d’Empúries es troba en fase d’emergència II per sequera i sinó plou no pot garantir l’abastiment d’aigua en els propers mesos a la marina d’Empuriabrava. És per això que avui s’ha reunit el Consorci d’Aigües de la Costa Brava amb l’Ajuntament per a concretar mesures urgents per què aquest estiu no hi hagi restriccions a Empuriabrava. La solució més imminent és la instal.lació d’una planta d’osmosis mòbil al Parc del Trabuc. La primera alternativa per abastir d’aigua a la població eren els pous de Roses i Cadaqués però després del sabotatge que van patir aquesta opció ha quedat desestimada.

Vídeo relacionat

Setmana de proves de competències bàsiques per als alumnes de 6º


Els alumnes de sisè avui han fet les primeres proves d’avaluació de primària, el que abans es coneixia com a competències bàsiques. L’objectiu és demostrar que s’han assolit els coneixements necessaris per a passar a secundària. Aquest matí s’han fet les proves de competència comunicativa lingüística en llengua castellana i competència matemàtica. El director de l’escola Ruiz Amado, Raul Galobardes explica la principal novetat d’aquest any. Demà les proves continuen amb la competència comunicativa lingüística en llengua catalana i la competència en ciència, tecnologia i dijous finalitzen amb la competència comunicativa lingüística en llengua estrangera.

Vídeo relacionat

Tequatre porta Casa de Nines al Convent de Sant Agustí


Dins el V Cicle de Teatre Empori, la companyia Tequatre ha representat l’obra Casa de Nines, una de les principals obres escrites per Henrik Ibsen. Casa de Nines va ser la primera obra del dramaturg norueg representada en català. Casa de Nines, és un drama contemporani on la moral i els costums establerts s’enfronten a l’egocentrisme dels personatges. La protagonista de l’obra, Nora, una dona bella, individualista i molt mimada, acaba reconeixent la falsedat de tot allò que l’envolta, i actuant en conseqüència. La companyia figuerenca Tequatre porta a escena un clàssic de l’autor noruec, on posa el feminisme en escena l’any 1879 per mostrar una realitat que encara ara existeix. La interpretació és a càrrec de M. Àngels Galí, Rosalia Comas, Jaume Pujadas, Carme Magester, Quim Pastoret i Pere Gich sota la direcció d’Àngels Barrientos i Jaume Pujadas. Les representacions s’han fet el dissabte a dos quarts de nou del vespre, i el diumenge, a les sis de la tarda al Convent de Sant Agustí ja que la sala municipal està pendent de l’inici de les obres de rehabilitació. Casa de nines és una peça teatral que Henrik Ibsen va escriure entre Roma i Amalfi l'any 1879, va ser publicada el desembre del mateix any i estrenada el gener de 1880 a Christiania, actual Oslo. Protegida pel Programa Memòria del Món de la UNESCO, és l'obra més traduïda i més representada del seu autor. La primera traducció en català, de Frederic Gomis, es va estrenar al Teatre Gran Via de Barcelona, el 1893, uns mesos després d'haver estrenat al Teatre Novetats de Barcelona Un enemigo del pueblo, en castellà. L'obra va ser escrita en una època en què predominava el naturalisme teatral i començava a aparèixer el simbolisme. Encara es considerava que una "obra ben feta" havia de tenir un començament, una trama i un desenllaç en el qual s'exposen les idees. Però el final de Casa de nines és expressament obert, Ibsen no mostra el moment en què el marit de Nora llegeix la carta que ella li ha escrit, amb la qual cosa el final és una pregunta oberta, una invitació que l'espectador reflexioni, en comptes de ser moralitzat. Altres elements innovadors són les accions interiors, la importància del que poden pensar o sentir els personatges i que no diuen, i l'el·lipsi o obscenitat, hi ha coses que ocorren fora d'escena, que l'espectador no veu i ha de reconstruir al cap amb les dades de què disposa, no necessàriament amb solució única, ni amb solució. Aquesta obra teatral ha tingut diverses versions cinematogràfiques. A continuació us deixem amb un fragment de la representació d’aquest dissabte.

Vídeo relacionat

Aquest dimecres es fa el ple de les meses electorals


.Aquesta setmana toca ple extraordinari a Castelló d’Empúries. De fet es convoca per a realitzar el sorteig de les persones que hauran d’estar a les meses electorals el proper 12 de maig en motiu de les eleccions al Parlament de Catalunya. L’alcaldessa, Anna Massot ens explica que s’ha aprofitat per incorporar altres punts a la sessió.

Vídeo relacionat

La Basílica de Santa Maria dedica un cicle a l’origen i identificació dels sepulcres comtals


Per a organitzar el Cicle “Origen i identificació dels sepulcres comtals”, la Basílica de Santa Maria ha contactat amb primeres espases d’aquest tema. S’han programat 3 conferències amb la Dra. Anna M. Puig, historiadora i arqueòloga, la Dra. Bibiana Agustí, antropòloga forense i arqueòloga i el Dr. Miquel Àngel Fumanal, historiador d’art. L’encarregada d’encetar el cicle ha estat Anna Maria Puig que ha parlat sobre la ”Història dels trasllats dels sepulcres comtals”. La conferencia d’aquesta setmana tractarà sobre “Els sepulcres dels Comtes d’Empúries des de l’antropologia” a càrrec de Bibiana Agustí i tancarà el cicle Miquel Àngel Fumanal parlant sobre el “Panorama dels sepulcres comtals d’Empúries”. Totes les conferències es fan a l’interior de la Basílica de Santa Maria.

Vídeo relacionat

Empuriabrava ha acollit el Campionat de Catalunya de Motos Aquàtiques


Amb la participació de fins a 5 pilots locals aquest cap de setmana a la platja de La Rubina s’hi ha portat a terme la segona prova del 35è Campionat de Catalunya de Motos Aquàtiques, en la seva modalitat de circuit. En els darrers anys diversos pilots han aconseguit el títol català vàries vegades, com el castelloní Salvador Canet que aquest dissabte també ha competit a Empuriabrava amb altres pilots locals. El Campionat de Catalunya es va iniciar l’any 1990, per tant és més antic que el Campionat d’Espanya i que la majoria de campionats oficials d’arreu del Món.

Vídeo relacionat

SOM organitza una sortida amb barca per veure l’estat dels ponts de la marina


Una visita en barca pels canals d’Empuriabrava ha servit per veure in situ l’estat dels ponts de la marina, tant els rodats com els peatonals. D’aquesta sortida organitzada pel grup de SOM s’ha pogut comprovar que el pont que està més malament és el de l’avinguda de la República Catalana i en el que precisament l’Ajuntament hi intervindrà properament i que en els ponts peatonals tenen signes de rovell i que alguns dels serveis que hi passen per sota podrien estar més ben instal.lats. Aquesta sortida en barca ha sorgit del Consell Municipal de SOM que s’organitza cada dos mesos per parlar de l’actualitat municipal.

Vídeo relacionat

El Consell Municipal de SOM convida a la ciutadania a visitar l’estat dels ponts d’Empuriabrava


Aquest dijous ha tocat Consell Municipal del grup de SOM d’Empuriabrava i Castelló. Aquest partit cada dos mesos organitza una trobada amb la ciutadania per repassar l’actualitat municipal i recollir els precs i queixes dels assistents. Aquesta vegada també se’ls ha proposat fer un recorregut pels canals d’Empuriabrava per veure l’estat dels ponts.

Vídeo relacionat

Presentació de la programació de Sant Jordi de Castelló d’Empúries


S’acosta Sant Jordi i l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries ja té tancada la programació d’una setmana cultural farcida d’activitats. Seran 10 dies en què les entitats, escoles, la residència Toribi Duran, la biblioteca o la Farinera organitzaran tota mena de propostes relacionades amb la festa del llibre i la rosa. Enguany Sant Jordi s’escau en un dimarts i les parades de roses i llibres tornaran a la plaça dels Homes per donar caliu al centre històric. Un any més el cartell de Sant Jordi ha estat dissenyat per escolars del municipi.

Vídeo relacionat

Presentació de la programació de Sant Jordi de Castelló d’Empúries


S’acosta Sant Jordi i l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries ja té tancada la programació d’una setmana cultural farcida d’activitats. Seran 10 dies en què les entitats, escoles, la residència Toribi Duran, la biblioteca o la Farinera organitzaran tota mena de propostes relacionades amb la festa del llibre i la rosa. Enguany Sant Jordi s’escau en un dimarts i les parades de roses i llibres tornaran a la plaça dels Homes per donar caliu al centre històric. Un any més el cartell de Sant Jordi ha estat dissenyat per escolars del municipi.

Vídeo relacionat

Xocolatada solidària a l’escola Ruiz Amado


Avui a l’escola Ruiz Amado de Castelló d’Empúries s’hi ha fet a l’hora d’esmorzar una xocolatada solidària per a la investigació del càncer infantil. Amb el lema Taca’t pel càncer infantil, la iniciativa, impulsada per un grup d’associacions de famílies de pacients de l’Hospital Sant Joan de Déu, s’ha anat escampant arreu del territori i l’AMPA del centre castelloní s’hi adherit per segon any consecutiu. L’objectiu és recaptar fons per a la recerca, però també sensibilitzar i conscienciar que l’única via per combatre el càncer infantil és la investigació, ja que en aquest cas la prevenció no és possible. Enguany es celebra a nivell de Catalunya la 7a Xocolatada Solidària i de moment en aquesta edició ja hi ha hagut 670 inscripcions amb una donació de 239.404€. En les 6 edicions anteriors s’han organitzat més de 3.778 Xocolatades solidàries i s’han recaptat 1.796.837 euros, uns diners que han servit per finançar més de 18 projectes diferents. El Dia Internacional del càncer infantil és el 15 de febrer. Aquesta malaltia afecta cada any 1.200 nous infants a Espanya.

Vídeo relacionat

Piti Español presenta els llibres “Memòria de tots tres”, “Assassins” i “Assassines”


Aquest dimecres a Castelló d’Empúries no s’ha presentat un llibre sinó que se n’han presentat tres. El guionista i escriptor, Piti Español ha vingut al Portal de la Gallarda per parlar sobre 3 obres. Per una banda, “Memòria de tots tres”, una novel.la que en realitat és una crònica dels anys 70 i per altra banda també ha presentat “Assassins” i “Assassines”, un llibre de relats de diversos autors.

Vídeo relacionat

L’escola Ruiz Amado esgota els 20 mil euros del pressupost participatiu del 2019


L’any 2019 l’escola Ruiz Amado va aconseguir col.locar la seva proposta de millores al pati entre els projectes guanyadors del Pressupost Participatiu de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries. Aquest projecte ja és una realitat després d’esgotar la partida de 20 mil euros que hi havia destinada. Per què quedi constància de la inversió i tothom sàpiga en què s’han invertit els diners l’Ajuntament ha instal.lat una placa al pati del centre.

Vídeo relacionat

El Cicle de Teatre Empori porta Casa de Nines al Convent de Sant Agustí


Dins el V Cicle de Teatre Empori, la companyia Tequatre representarà l’obra Casa de Nines, una de les principals obres escrites per Henrik Ibsen. Casa de Nines va ser la primera obra del dramaturg norueg representada en català. Casa de Nines, és un drama contemporani on la moral i els costums establerts s’enfronten a l’egocentrisme dels personatges. La protagonista de l’obra, Nora, una dona bella, individualista i molt mimada, acaba reconeixent la falsedat de tot allò que l’envolta, i actuant en conseqüència. La companyia figuerenca Tequatre porta a escena un clàssic de l’autor noruec, on posa el feminisme en escena l’any 1879 per mostrar una realitat que encara ara existeix. La interpretació és a càrrec de M. Àngels Galí, Rosalia Comas, Jaume Pujadas, Carme Magester, Quim Pastoret i Pere Gich sota la direcció d’Àngels Barrientos i Jaume Pujadas. La durada de l’obra és d’1hora i 40 minuts i les entrades ja estan esgotades. Les representacions seran el dissabte a dos quarts de nou del vespre, i el diumenge, a les sis de la tarda al Convent de Sant Agustí. Casa de nines és una peça teatral que Henrik Ibsen va escriure entre Roma i Amalfi l'any 1879, va ser publicada el desembre del mateix any i estrenada el gener de 1880 a Christiania, actual Oslo. Protegida pel Programa Memòria del Món de la UNESCO, és l'obra més traduïda i més representada del seu autor. La primera traducció en català, de Frederic Gomis, es va estrenar al Teatre Gran Via de Barcelona, el 1893, uns mesos després d'haver estrenat al Teatre Novetats de Barcelona Un enemigo del pueblo, en castellà. L'obra va ser escrita en una època en què predominava el naturalisme teatral i començava a aparèixer el simbolisme. Encara es considerava que una "obra ben feta" havia de tenir un començament, una trama i un desenllaç en el qual s'exposen les idees. Però el final de Casa de nines és expressament obert, Ibsen no mostra el moment en què el marit de Nora llegeix la carta que ella li ha escrit, amb la qual cosa el final és una pregunta oberta, una invitació que l'espectador reflexioni, en comptes de ser moralitzat. Altres elements innovadors són les accions interiors, la importància del que poden pensar o sentir els personatges i que no diuen, i l'el·lipsi o obscenitat, hi ha coses que ocorren fora d'escena, que l'espectador no veu i ha de reconstruir al cap amb les dades de què disposa, no necessàriament amb solució única, ni amb solució. Aquesta obra teatral ha tingut diverses versions cinematogràfiques.

Vídeo relacionat

Empuriabrava acull el Campionat de Catalunya de Motos Aquàtiques


El 35è Campionat de Catalunya de Motos Aquàtiques, en la seva modalitat de circuit, ha començat amb la cursa del canal Olímpic de Castelldefels i aquest dissabte a Empuriabrava. Amb aquesta edició s’hauran celebrat trenta-cinc campionats de forma ininterrompuda, més de dues-centes regates si es té en compte que el nombre de carreres cada any ha variat entre les 3 i les 8 competicions. El Campionat de Catalunya es va iniciar l’any 1990, per tant és més antic que el Campionat d’Espanya i que la majoria de campionats oficials d’arreu del Món. Durant aquests anys han evolucionat les motos aquàtiques disponibles al mercat i han canviat lògicament les categories a les competicions, les seves denominacions, els reglaments i fins les formes dels circuits, per donar cabuda a motos cada cop més potents. Les motos de conducció dempeus, popularment conegudes com a “jets” són l’especialitat de les curses catalanes, però també hi tenen cabuda les motos amb seient, que el reglament internacional anomena “runabout”. Diversos pilots han aconseguit el títol català vàries vegades, com el castelloní Salvador Canet que aquest dissabte també competirà a Empuriabrava.

Vídeo relacionat

El compositor i músic Marc Timón visita els alumnes que participaran al Cantània


L’auditori de Barcelona aquest any ha encarregat la música del Cantània al compositor i músic castelloní Marc Timón i les lletres de les cançons al també empordanès Jair Domínguez. Aquest matí Timón s’ha trobat amb els alumnes de l’escola El Bruel d’Empuriabrava, del Ruiz Amado, del Joana d’Empúries i de l’escola de Fortià. Els nens i nenes han pogut fer-li preguntes sobre la seva trajectòria professional i han cantat alguns dels temes que es podran escoltar al Cantània que es farà al Teatre El Jardí de Figueres el 17, 18 i 19 de maig. Segons els mestres que coordinen el Cantània d’aquest any, Marc Timón a diferència d’altres edicions ha tingut molta sensibilitat a l’hora de composar pensant en la mainada ja que els alumnes no només canten les cançons en els assajos sinó que també ho fan al pati o pels passadissos..

Vídeo relacionat

“Allò que hem deixat enrere” al Teatre Municipal de Roses


Després de la gran acollida que ha tingut a Castelló d’Empúries ara “Allò que hem deixat enrere” es podrà veure al Teatre Muncipal de Roses. Aquest muntatge neix a partir de les converses sobre la Guerra Civil entre Manel Puig , autor del text, i la seva àvia, Isabel Fàbrega. Mitjançant la interpretació d’una presentació i sis monòlegs, un total de vuit actors i actrius recordaran les primeres víctimes de la revolució castellonina, els mossens Tomàs Miralpeix i Lluís Frigola; l’assassinat d'onze castellonins; la mobilització de la quinta del biberó; els fets tragicòmics d’una família de la vila; les peripècies d'un soldat durant el camí de l’exili; i els darrers dies de l'alcalde Josep Bordas de la Cuesta. Gran part d’aquests monòlegs estan basats en persones i casos reals amb el relat d’uns fets que haguessin pogut ocórrer a qualsevol població catalana. Sota la direcció d’ Àngels Barrientos i Maria Rosa Oliveres “Allò que hem deixat enrere” aquest any també es representarà a Figueres. Les entrades del 28 d’abril es poden adquirir de forma anticipada al web Roses Cultura de l’Ajuntament de Roses al preu de 8 €.

Vídeo relacionat

Gran acollida del Cicle de Cures Tradicionals


L’Ecomuseu Farinera organitza un cicle de cures tradicionals per donar a conèixer les eines que tenim a l’abast per tenir cura de la nostra salut, a partir d’elements del nostre entorn, que fem servir diàriament per a la higiene, l’alimentació i, fins i tot, com a decoració. En situacions d’urgència, de catàstrofes naturals o de caos, com ha passat durant la pandèmia o està passant en els països en guerra, aquests elements ens poden ser molt útils quan hi ha dolor, caigudes, problemes circulatoris, tos, etc., i a prevenir malalties de manera natural. El cicle ha començat amb la conferència Què podem fer amb el què tenim a mà quan tot falla ! El cicle ha programat 4 xerrades i tallers en els que es parlarà sobre hidroteràpia i fitoteràpia, els recursos casolans per tenir cura de la nostra salut i una taula rodona sobre Medicina artesanal o medicina industrial? El cicle compta amb el suport de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Vídeo relacionat

Valoració del ple ordinari de l’equip de govern de Castelló d’Empúries


L’equip de govern de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries en la valoració del ple ordinari de març es centra en dos dels punts de l’ordre del dia. El primer fa referència a la instal.lació de plaques solars al centre històric i al control de les sales de joc i el segon a la licitació de les obres de rehabilitació de la sala municipal.

Vídeo relacionat

Finalitza el VIII Cicle de Conferències de Castelló


El VIII Cicle de Conferències de Castelló, organitzada per l’Associació Cultural El Salner amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha tancat aquesta edició amb un nou èxit d’assistència a cadascuna de les 10 conferències que s’han organitzat. El cicle s’ha tancat amb la xerrada Què és un habitatge autosuficient? a càrrec de l’arquitecta, Irene Oliva Batlle. El cicle de conferències es va iniciar el 19 de gener i s’ha allargat fins al 5 d’abril. En total s’han ofert 10 conferències, una Taula Rodona i dues visites comentades amb recorregut pel centre històric.

Vídeo relacionat

Els Espais Joves i el Com a Casa organitzen un taller de galetes a l’Ecomuseu Farinera


Els Espais Joves de Castelló d’Empúries i Empuriabrava conjuntament amb la mainada que assisteix al Com a Casa han organitzat a l’Ecomuseu Farinera un taller de galetes. La proposta ha estat un èxit de participació ja que l’objectiu era preparar les galetes per portar-les al segon Iftar comunitari. Al taller hi ha participat joves de totes les ètnies i religions convertint aquesta activitat en una bona oportunitat per a proper diferents cultures i tradicions..

Vídeo relacionat

La sala municipal de Castelló d’Empúries s’omple amb l’Iftar comunitari


El grup de dones Amunt i Crits amb la col.laboració del Consell Comarcal i l’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha organitzat el segon Iftar Comunitari a la sala municipal, una activitat pensada per a donar a conèixer la dimensió social del mes de Ramadà i compartir el menjar típic d’aquesta celebració. Iftar ha ofert un espai de henna i de manualitats per a la mainada i a les 8.20h s’ha trencat el dejuni. El mes de Ramadà finalitza aquest dimarts, una data de gran celebració per a les famílies musulmanes.

Vídeo relacionat

Castelló celebra el Dia Mundial de l’Activitat Física amb una caminada


“Mou-te i viu feliç: Juga, balla, camina, menys pantalla, aixeca’t!” aquest és el lema que s’ha utilitzat aquest any a Catalunya per celebrar el Dia Mundial de l’Activitat Física amb l’objectiu de promoure l’activitat física i reduir el sedentarisme com a elements fonamentals de salut i benestar. En aquest sentit a Castelló d’Empúries avui s’ha organitzat una caminada. Unes 60 persones de diferents municipis han assistit a la convocatòria. Aquesta caminada d’avui és una eina més per promoure hàbits de vida activa per a tota la població. El Dia Mundial de l’Activitat Física és una iniciativa conjunta entre la Secretaria General d’Esport i Activitat Física i l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Vídeo relacionat

Cicle de Cures Tradicionals a l’Ecomuseu Farinera


L’Ecomuseu Farinera us proposa un cicle de cures tradicionals per donar a conèixer les eines que tenim a l’abast per tenir cura de la nostra salut, a partir d’elements del nostre entorn, que fem servir diàriament per a la higiene, l’alimentació i, fins i tot, com a decoració. En situacions d’urgència, de catàstrofes naturals o de caos, com ha passat durant la pandèmia o està passant en els països en guerra, aquests elements ens poden ser molt útils quan hi ha dolor, caigudes, problemes circulatoris, tos, etc., i a prevenir malalties de manera natural. L’ús d’aquests elements i coneixements no significa renunciar a consultar el professional de la salut ni deixar de prendre la medicació prescrita per aquest. Però els coneixements de cures tradicionals ens poden ajudar a viure millor, evitar els col·lapses a urgències i moltes angoixes. Aquest cicle està dirigit per la infermera i professora d’Infermeria, Rosa Ferrer de Dios i hi participen també diferents membres de l’equip del CAP de Castelló d’Empúries amb la Mercè Homs al capdavant com a referent de benestar emocional comunitari . El cicle que comença demà tindrà lloc durant quatre dissabtes d’abril, de 16.30h a 18.30 h., als espais del museu amb les següents propostes: Aquest dissabte: Conferència Cures tradicionals: Què podem fer amb el què tenim a mà quan tot falla ! amb Rosa Ferrer de Dios, infermera i Helena Masó Fuertes, fisioterapeuta del CAP Castelló d’Empúries El 13 d’abril: Taller d’hidroteràpia i fitoteràpia amb Rosa Ferrer de Dios, infermera i Lourdes Díaz, antropòloga i infermera del CAP Castelló d’Empúries que explicaran com calmar un dolor agut o crònic, millorar la circulació, baixar la febre, regular la temperatura, tenir alternatives davant de possibles al·lèrgies o poder actuar quan estem fora, a la muntanya o al mar, mentre esperem els serveis d’emergències El 20 d’abril: Taller de recursos casolans per tenir cura de la nostra salut. Novament amb Rosa Ferrer de Dios, infermera i Lourdes Díaz, antropòloga i infermera del CAP Castelló d’Empúries que explicaran com tenir cura de ferides, petites hemorràgies, cops i cremades, calmar picors i al·lèrgies, hidratar la pell, millorar la circulació, calmar dolors reumàtics, menstruals, etc. regular el funcionament intestinal o tractar fongs. Finalment el 27 d’abril es farà unaTaula rodona: Medicina artesanal o medicina industrial? amb Rosa Ferrer de Dios (infermera), Mercè Homs Romero (referent de benestar emocional comunitari del CAP Castelló d’Empúries), Helena Masó Fuertes (fisioterapeuta del CAP Castelló d’Empúries), Assumpció Brossa (llevadora) i Benet Garre (metge). Per tal d’assistir-hi cal fer cap inscripció prèvia al telf. 972 25 05 12 o informacio@ecomuseu-farinera.org. Es pot inscriure a tot el cicle o alguna de les sessions. L’activitat és gratuïta. Durant els dies del cicle a la Botigueta del Molí podreu adquirir el llibre sobre el cicle de l’autora Rosa Ferrer de Dios, editat el 2023. El cicle compta amb el suport de la Xarxa de Museus de les comarques de Girona, la Diputació de Girona i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Vídeo relacionat

MÉS NOTÍCIES:

         

NO ET PERDIS:

TAMBÉ ET POT INTERESSAR