CASTELLÓ D'EMPÚRIES

Les actuacions de carrer tornaran a ser el principal reclam del TdT


Quan un visitant arriba a Castelló d’Empúries durant el Festival Terra de Trobadors mai sap el que es trobarà. Pels carrers i places del centre històric hi ha espectacles de música, dansa, circ, teatre, titelles... Aquestes actuacions itinerants que en la majoria d’ocasions fan interactuar al públic són un dels principals reclams del Festival. Tots els espectacles són gratuïts i estan dirigits al públic familiar.

Vídeo relacionat

Festa amb música i berenar per acomiadar la temporada de la piscina municipal


El segon any que s’ha posat en funcionament la piscina municipal de la zona esportiva del CAU ha estat un èxit. Després de dos mesos d’activitat s’ha donat per tancada la temporada d’estiu amb portes obertes i un concert amb berenar per a tots els assistents. Moltes famílies no s’han volgut perdre el darrer bany de la temporada. D’altra banda, segur que els usuaris del Centre de Dia i els residents de l’asil Toribi Duran trobaran a faltar l’ambient que els ha distret els darrers dos mesos.

Vídeo relacionat

La vaga de mestres passa desapercebuda en el primer dia d’escola


L’alumnat d’educació infantil, primària, secundària i els cicles formatius de formació professional bàsica avui han començat les classes. El primer dia del curs no s’ha vist afectat per la vaga de professors convocada per l’USTEC ja que no ha tingut massa seguiment. El 12 de setembre l’alumnat de batxillerat i els cicles de formació professional de grau mitjà i superior els tocarà estrenar el nou curs. Enguany, el curs escolar ha començat amb jornada complerta. Com cada any aquest matí els nens i nenes han arribat als seus centres escolars contents de retrobar els amics i mestres. Pel que fa al calendari escolar del nou curs, les dates més destacables són les següents: Del 22 de desembre de 2023 al 7 de gener de 2024 (ambdós inclosos): vacances de Nadal. El dimecres 21 de desembre es farà jornada intensiva. Del 23 de març a l’1 d’abril de 2024 (ambdós inclosos): vacances de Setmana Santa. Divendres 21 de juny de 2024: acaben les classes al segon cicle d’educació infantil, a l’educació primària, a l’educació secundària obligatòria, al primer curs de batxillerat i a la formació professional de grau bàsic. La finalització de les classes d’ensenyaments de règim especial i de la formació professional, ho faran d’acord amb la seva programació acadèmica. El 12 i 13 d’octubre, 1 de novembre, 6, 7 i 8 de desembre, 2 i 5 de febrer i 1, 2 i 3 de maig: festius, festius locals i dies de lliure disposició dels centres educatius.

Vídeo relacionat

Dijous hi ha l’acte de benvinguda del nou curs escolar


Avui ha començat l’escola i per demà està programat el tradicional acte de benvinguda del nou curs escolar, una xerrada oberta a tots els agents implicats en l’ensenyament al municipi i també a les famílies. Recordem que aquest acte de benvinguda del nou curs escolar 2023-2024 és a les 19h a la capella del Convent de Santa Clara.

Vídeo relacionat

Ajut per a llibres de text i material escolar del curs 2023-2024


Ja estan obertes les ajudes per a llibres de text i material escolar del curs 2023-2024. Aquesta iniciativa va ser impulsada per primera vegada fa cinc anys des de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, a través del Departament d’Ensenyament. El curs passat, un total de 331 famílies van sol·licitar l’ajut, essent l’import total aportat de 22.210,20 € a 473 alumnes. Així doncs, davant la bona rebuda de la proposta, l’Ajuntament ha decidit renovar aquesta subvenció un any més amb la voluntat de recolzar a les famílies del poble en l’escolarització dels seus fills i filles. Per demanar l’ajut, consulteu el procediment a seguir, en les bases específiques reguladores de la concessió d’ajuts i els annexes (on hi trobareu el model de sol·licitud i la fitxa del creditor).

Vídeo relacionat

Exposició Art Glam a l’Ecomuseu Farinera


L’Ecomuseu Farinera acull per segona vegada al col·lectiu d’artistes establerts a Empuriabrava. El col·lectiu està format per: Monika Pampin, Monica Costa, Pablo Gallego i Trudy Muijres. L’art de la pintora Monika Pampin parteix d’una estètica marinera. Els seus quadres en acrílic presenten incrustacions d’elements trobats a la platja, erosionats pel mar. A la mostra presenta també algunes ampolles amb llum, reciclades i decorades amb aquests materials que el mar retorna. L’artista Monica Costas presenta les seves creacions de joies. Unes peces úniques de joieria i complements així com un seguit d’escultures-làmpades elaborades en materials nobles com l’or, la plata, l’acer i combinades amb pedres precioses naturals, cuir, seda natural, fusta o suro. Pedro Gallego, artista autodidacte, mostra obres fetes amb la tècnica de l’aerosol. Una combinació de quadres i escultures inspirats en Dalí i tot reciclant materials amb diferents tècniques de pintura. I finalment l’escultora Trudy Muijres aporta a l’exhibició diverses escultures tallades a mà d’alabastre i marbre. Així com làmpades fetes reciclant divises i distintius d’uniformes militars. L’exposició va acompanyada de tallers oberts a tothom que són gratuïts. L’exposició es podrà visitar de forma gratuïta fins el diumenge 24 de setembre de dimarts a dissabte, de 10 a 14h i de 16 a 19h, i els diumenges de 10 a 14h. Excepte, els dies del Festival Terra de Trobadors, que l’horari serà més ampli: de 10 a 14h i de 17 a 20h.

Vídeo relacionat

El Xons Rem es trasllada al Convent de la Mercè


. Després d’arribar a un acord amb el propietari, el Club de Rem Xons d’Empuriabrava aquest any pel Festival Terra de Trobadors trasllada la seva taberna del pati de l’Ecomuseu Farinera al Convent de la Mercè. Aquesta entitat, conscient del potencial d’aquest espai, vol impulsar de nou les activitats nocturnes oferint cada nit música en directe. D’altra banda com que el festival s’acaba el 10 de setembre al vespre i l’endemà és festiu, un cop finalitzi l’espectacle de cloenda oferiran un espectacle de “saltinbanquis”. Amb la taberna dels Monjos regentada pel grup escolta Xots, el bordell de les meuques i ara el Convent de la Mercè també obert, aquest sector del centre històric es pot acabar convertint en “la zona nit” del Festival.

Vídeo relacionat

El Sant Adrià en noies i el combinat lituà NKA en nois guanyen el Torneig Nord


. La 3º edició del Torneig Nord ha tornat a portar a la comarca de l’Alt Empordà el millor bàsquet nacional en categoria infantil masculí i femení. Amb seus a Figueres, Perelada, Llançà i Castelló d’Empúries aquest cap de setmana s’ha viscut un bàsquet de gran nivell. Castelló d’Empúries per exemple, ha acollit els partits que decidien el tercer i quart lloc del torneig en categoria masculina i femenina. En noies el Mataró s’ha imposat al València Bàsquet i en nois el València Bàsquet ha guanyat al Manresa. Pel que fa a les finals del torneig, aquestes s’han disputat a Llançà. El combinat lituà NKA ha guanyat el Club Joventut Badalona per 75-74 després d'un bàsquet quan faltava poc més d'un segon en categoria infantil masculí mentre que en noies, el Sant Adrià s'ha imposat a l’Estudiantes per 46-62 en una final que han dominat les catalanes des del principi. El Torneig Nord no acaba aquí ja que el proper cap de setmana continua el bàsquet de nivell en una altra categoria de formació. Amb només 3 edicions aquest torneig està agafant molta volada ja que els grans clubs del bàsquet català i espanyol han repetit la seva participació cada any.

Vídeo relacionat

Matinal d’acollida per als nous docents


Tot i que l’escola comença el dimecres, els mestres ja han tornat a la feina per preparar el nou curs escolar. Aquest matí han participat en una matinal d’acollida organitzada des del departament d’ensenyament. Com que cada any arriben nous professors aquesta activitat els permet prendre un primer contacte amb el municipi. La matinal d’acollida ha estat molt distesa ja que ha servit per retrobar-se equips directius de tots els centres i professorat. Entre les eines de què disposarà el professorat de primària i secundària aquest nou curs hi ha les activitats del Pla Educatiu d’Entorn, tot un clàssic a Castelló d’Empúries, o les visites guiades adaptades a cada edat que es fan als diferents espais patrimonials del municipi. Per als mestres nous aquesta activitat d’avui és l’avantsala del full de ruta que es trobaran a les escoles Joana d’Empúries, Ruiz Amado i El Bruel d’Empuriabrava..

Vídeo relacionat

Les jornades Europees de la Cultura Jueva atrauen a un nombrós públic


Un any més i amb el lema “Memòries”, l’Arxiu Municipal de Castelló d’Empúries ha coordinat les jornades europees de la cultura jueva amb la finalitat de posar en valor el patrimoni jueu de la vila. Enguany a Castelló d’Empúries se celebrarà el 700 aniversari de l’ampliació de la Sinagoga del Puig Mercadal per això divendres es va organitzar un petit acte de commemoració a la mateixa sinagoga. Seguidament, es va fer una visita guiada a la sinagoga acompanyada d’una degustació de vi i altres productes kosher. En aquest mateix espai però dissabte a la tarda també es va fer un taller d’iniciació d’escriptura hebrea conduït per la historiadora Ariadna Comas, que va ensenyar als participants les particularitats d’aquesta llengua semítica i del seu alfabet. Tot seguit, Iraida Sais, historiadora de l’art i gerent de l’empresa EmpordàBrava va oferir un recorregut pels principals enclavaments jueus de la vila. “Castelló d’Empúries en clau jueva” era una visita guiada temàtica per descobrir el pas dels jueus per Castelló d’Empúries, una passejada imprescindible per conèixer la història de la comunitat jueva castellonina. Finalment, a dos quarts de vuit del vespre, Rusó Sala i Miriam Encinas van oferir un recital de música sefardita titulat “Mi Kerida Sefarad”. Enguany el concert s’englobava dins el cicle de música medieval So de Lohn. La capella del convent de Santa Clara va quedar petita per encabir a tota la gent que estava interessada en seguir aquest concert. El diumenge, darrer dia de les jornades, els visitants es van poder beneficiar de la bonificació del 2×1 en el preu de l’entrada del Museu d’Història Medieval de la Cúria-Presó, s. XIV on es conserva una magnífica col·lecció lapidària hebrea procedent de l’antic fossar medieval jueu.

Vídeo relacionat

Ja està oberta la botiga de compra i lloguer de vestits medievals


Anar vestit de l’època medieval és imprescindible per gaudir al màxim del Festival Terra de Trobadors de Castelló d’Empúries que es celebra del 8 al 10 de setembre. Com cada any s’ha obert una botiga de venda i lloguer de vestits pensada tant per als castellonins com per als visitants del festival. La botiga aquest any està ubicada al carrer Mestre Blanch i la trobareu oberta aquest dissabte i del 4 al 8 de setembre de les 18.15h a 21h. I els dies 3, 9 i 10 de setembre d’11h a 14h i de les 18.15h a 21h. Per fer la devolució de la roba s’ha reservat els dies 11 i 12 de setembre de les 18.15h a 21h

Vídeo relacionat

Despertaferro tornarà a portar les lluites d’espases al TdT


Despertaferro és una entitat castellonina que ha nascut amb el Terra de Trobadors. Els seus components van començar fent el curs de lluita d’espases teatralitzat dirigits per Isaac Morera i han acabat formant un grup estable d’espectacles que participa en diferents esdeveniments medievals del país. Ja fa uns anys que actuen al Festival i aquest any tindran un pes important dins la programació d’espectacles de carrer. Enguany no hi haurà el combat cos a cos del Pont Vell però podrem veure igualment les seves lluites amb espases i altres armes. Despertaferro tot i no ser una companyia professional ha demostrat en els darrers anys que és capaç de fer muntatges teatralitzats de gran nivell.

Vídeo relacionat

Festa de cloenda de la piscina del CAU


.Per segon any consecutiu la piscina del CAU ha obert portes per què els castellonins poguessin refrescar-se durant els mesos de juliol i agost. Amb una oferta d’ activitats dirigides, zona esportiva i servei de bar aquest equipament ha tingut molt bona acollida, especialment durant els dies més calorosos. Dimarts que ve serà el darrer d’obertura per això s’ha preparat una festa pensada per a tots els públics. Recordem que aquesta instal.lació municipal es troba ubicada al Centre de Dia de la Residència Toribi Duran i que després d’un acord entre l’Ajuntament i la Fundació es pot utilitzar per al gaudi de tota la ciutadania.

Vídeo relacionat

El So de Lonh torna al Festival Terra de Trobadors


Rosor Sala i Miriam Encinas amb música sefardí, la formació Caranzalem amb música de les 3 cultures medievals, cristiana, àrab i jueva, i Lokus Desperatus amb música de l’Edat Mitjana formen el cartell de l’edició d’aquest any del Cicle So de Lonh, un cicle que va néixer fa 8 anys en el marc del Festival Terra de Trobadors amb la idea d’acostar a tots els públics melodies medievals. El So de Lonh amb escenaris fixes i auditoris tancats complementa l’oferta musical d’un Festival que durant 3 dies omple carrers i places de sons de gralles, sacs de gemecs i timbals.

Vídeo relacionat

S’acaba la temporada de sardanes d’estiu


Quan arriba l’estiu la plaça dels Homes es converteix en el centre neuràlgic de les sardanes a Castelló d’Empúries. Els mesos de juliol i agost tothom sap que cada dimecres a les 22h de la nit té una cita amb aquesta dansa. Aquest any han estat 9 audicions amb la participació de cobles com la Cobla Rossinyolets, La Cobla Foment del Montgrí, la Cobla Ciutat de Girona, la Cobla Marinada i la Cobla Ciutat de Terrassa. Cada setmana castellonins i estrangers han gaudit del variat repertori d’aquestes formacions. Com no podia ser d’una altra manera el tancament de la temporada l’ha protagonitzat la cobla local Rossinyolets. Aquí teniu un fragment de la darrera audició de l’estiu.

Vídeo relacionat

S’acaba la temporada de sardanes d’estiu


.Quan arriba l’estiu la plaça dels Homes es converteix en el centre neuràlgic de les sardanes a Castelló d’Empúries. Els mesos de juliol i agost tothom sap que cada dimecres a les 22h de la nit té una cita amb aquesta dansa. Aquest any han estat 9 audicions amb la participació de cobles com la Cobla Rossinyolets, La Cobla Foment del Montgrí, la Cobla Ciutat de Girona, la Cobla Marinada i la Cobla Ciutat de Terrassa. Cada setmana castellonins i estrangers han gaudit del variat repertori d’aquestes formacions. Com no podia ser d’una altra manera el tancament de la temporada l’ha protagonitzat la cobla local Rossinyolets. Aquí teniu un fragment de la darrera audició de l’estiu.

Vídeo relacionat

La tramuntana no impedeix celebrar l’aplec de Sant Joan dels Erms


L’Aplec de Sant Joan dels Erms és una festa petita però bastant arrelada entre els castellonins. Per segon any consecutiu Els Corriols han organitzat la sortida a peu fins a l’ermita des de la plaça de la Basílica tot i que també hi ha gent que s’hi ha desplaçat en bicicleta o amb cotxe. L’ermita de Sant Joan ses Closes tenia les portes obertes per què es pogués visitar i molts curiosos també han aprofitat per veure els treballs arqueològics que s’hi estan fent. Aquest aplec serveix per compartir una tarda d’estiu en germanor i els assistents han pogut gaudir de la segona “xindriada” popular oferta per l’Ajuntament. La tramuntana només ha fet la guitza a la Colla Gegantera que ha hagut de deixar a en Ponç Hug i l’Adelaida a casa però si que han portat els seus gegantons per què la mainada se’ls pogués posar. Un cop finalitzada l’audició de sardanes oferta per la Cobla Rossinyolets la gent s’ha desplaçat fins a la plaça dels Homes per escoltar el concert d’havaneres interpretades pel grup Les Anxovetes. Normalment, l’aplec de Sant Joan dels Erms tanca la temporada d’estiu de sardanes però aquesta nit es farà l’última audició amb la Cobla Rossinyolets.

Vídeo relacionat

Festa de comiat del Casal d’agost


.Comença el compte enrere per l’inici del nou curs escolar però la mainada està esgotant les darreres hores de lleure per passar-s’ho d’allò més bé al Casal. Tot i que el darrer dia del mes és demà, avui s’han portat inflables a la sala polivalent per fer-ne el comiat. La regidora de Joventut, Laura Guerrero fa una bona valoració de com han anat les activitats d’estiu d’aquest any. Tant a l’Aventura’t com al casal de lleure els monitors intenten educar a la mainada transmeten uns valors que de ben segur podran aplicar a qualsevol àmbit de la seva vida. Aquest estiu serà recordat com l’estiu de les restriccions per la sequera, la qual cosa ha condicionat algunes de les activitats programades; no obstant la piscina del Cau s’ha convertit en el gran aliat de monitors i mainada per fer passar la calor.

Vídeo relacionat

La Coral Castellonina busca nous cantaires


.La Coral Castellonina busca nous cantaires La Coral Castellonina busca cantaires, tenors, baixos, sopranos i contralts per formar part de la plantilla i així poder ampliar el grup. Els interessats viuran noves experiències i aprendran tècniques del món del cant. Des de la Coral només es demana motivació i compromís. Els interessats teniu diferents vies per posar-vos en contacte amb aquesta entitat. La Coral Castellonina es va fundar l’any 1987 i des d’aleshores participa activament i de forma periòdica en concerts al municipi, arreu de la comarca i fins i tot fora de l’Alt Empordà. #noticias #noticia #altemporda #altempordà #Generalitat #Empordà #Empuriabrava #noticies #ultimaHora #Girona #ajuntamentcastellodempuries #llança #mossos #costabrava

Vídeo relacionat

Tornen les Jornades Europees de la Cultura Jueva a Castelló d’Empúries


El primer cap de setmana de setembre es dedica, arreu d’Europa, a la història, a la cultura i al llegat del poble jueu. A Castelló d’Empúries de divendres a diumenge hi haurà activitats per a posar en valor aquest patrimoni com per exemple la celebració del 700 aniversari de l’ampliació de la Sinagoga del Puig Mercadal. La visita guiada a la sinagoga anirà acompanyada d’una degustació de vi i altres productes kosher. Dissabte també se’ns proposa un taller d’iniciació d’escriptura hebrea i enguany el concert “Mi Kerida Sefarad” s’engloba dins el cicle de música medieval So de Lohn. Tot plegat per posar en valor el llegat jueu castelloní. Algunes activitats són de pagament i cal reserva prèvia.

Vídeo relacionat

L’Hora del Conte de la biblioteca arrenca amb el TdT


. Un dels primers actes del Festival Terra de Trobadors sempre és l’Hora del Conte que organitza la biblioteca Ramon Bordas i Estragués. Aquest any la cita és a les 18h de la tarda a l’Hort del Convent de Santa Clara amb l’espectacle titulat JOGLARIES. Aquesta activitat dedicada als contes medievals és a càrrec d’Ulldistret i representa, tot i que en un format especial, la primera sessió de la temporada de l’Hora del Conte que la biblioteca organitza de forma estable durant el curs escolar. L'Hora del Conte és una activitat que es realitza a la sala infantil de la Biblioteca on es narren i escenifiquen contes per a infants amb la finalitat de transmetre l'interès i la motivació per la lectura. També s'acompanyen puntualment de tallers. Des de la biblioteca s’intenta contractar espectacles relacionats amb cada època de l’any com contes medievals, contes de castanyes o de por, contes de princeses i Sant Jordi, contes de Nadal... En aquest cas per al Festival Terra de Trobadors s’ha contractat a la companyia l’Ulldistret que amb el muntatge JOGLARIES oferirà un espectacle històric per la recuperació i divulgació de la figura dels Joglars com a altaveu de les històries de tradició oral atemporal i de diverses maneres de narrar i recitar. És una oportunitat per submergir-se en la Alta Edat Mitja mitjançant aquest muntatge de recuperació històrica, que s'ha creat amb recerca de textos i informació variada i la clara intenció de recuperar en la narració la necessitat de la oralitat i alhora actualitzar el fet de joglar i contar. L’Ulldistret ha fet l’adaptació de partitures musicals medievals i porta acompanyament musical amb música original dels S.XVI amb Esther Ferran a la guitarra. Una bona proposta de la biblioteca per què els més petits comencin el Festival ambientats a l’època medieval.

Vídeo relacionat

Cicle de conferències “Miquel Pujol Canelles” del XXXI Festival Terra de Trobadors


El Cicle de Conferències “Miquel Pujol Canelles” del XXXI Festival Terra de Trobadors d’enguany, organitzat pel Centre d’Estudis Trobadorescos de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries i amb la col·laboració de l’Institut de Llengua i Cultura Catalanes de la Universitat de Girona, versarà sobre la temàtica escollida per a l’ocasió: l’enderroc del castell comtal del puig Mercadal de Castelló d’Empúries (1332). El cicle de conferències tindrà lloc els dies 8, 9 i 10 de setembre i enguany presenta novetats respecte a les edicions anteriors, ja que enlloc d’oferir-se tres conferències, enguany inclou diversos actes. El Cicle de Conferències del festival du el nom del filòleg, medievalista i investigador castelloní Miquel Pujol Canelles (1927-2011), reconegut estudiós especialista en el món dels trobadors, en la història local i en la de la comunitat jueva castellonina i autor d’una important obra bibliogràfica local. Des de l’any 2012, l’assistència al Cicle de Conferències del Festival Terra de Trobadors compta amb el reconeixement de crèdits de lliure elecció per part de la Universitat de Girona, per la qual cosa els estudiants universitaris que assisteixin a les conferències podran rebre 0,5 crèdit de lliure elecció equivalent a 15 hores lectives per part de la Universitat de Girona. No cal inscripció prèvia a cap de les activitats del Cicle de conferències, que són gratuïtes.

Vídeo relacionat

Concert de guitarres amb QuarteTomás


El QuarteTomás format per Francisco Albert Ricote, Marco Smaili, Miguel García Ferrer i Pepe Payá ha actuat a la Basílica de Santa Maria en el marc del festival de Guitarra del Mediterrani. Aquest quartet es va fundar amb quatre alumnes del mestre José Tomás, tres dels membres actuals, juntament amb Miguel Ángel Rodríguez Mendes. Des del 2023, s’hi incorpora Miguel García Ferrer. Quarte Tomás va tenir el seu debut oficial el 7 de juny de 2019 a Madrid, a la presentació oficial de la 22 edició del Festival Internacional de Guitarra José Tomàs Villa de Petrer. Aquell mateix any, van participar en el concert homenatge a Jorge Cardoso (Argentina), que es va celebrar al Teatre Cervantes de Petrer, amb la seva obra “Poker de Ases”, rebent les felicitacions del mateix compositor. El seu programa inclou música clàssica i popular de compositors com Luigi Boccherini, Fernando Sor, Jorge Cardoso, Freddy Mercury, entre d’altres. Han actuat en destacats festivals internacionals com el 23è Festival Internacional de Guitarra José Tomàs Villa de Petrer, 22è Festival Internacional de Guitarra Ciutat d’Elx, XII Jornades Internacionals de Guitarra d’Elda, II Festival Internacional de Guitarra Estanislau Marc de la Vall d’Uixó, VIII Festival Internacional de Guitarra de Lagoa (Portugal), XXIII Festival Internacional de Guitarra Ciutat d’Albacete, XVIII Festival Internacional de Guitarra, Ciutat de Xixona o al cicle de concerts d’Amics de la Guitarra de València, entre d’altres. La nova gira de concerts els portarà properament a diferents festivals d’Espanya, França, Estònia, Portugal i la Xina. A continuació us deixem amb un fragment del seu concert a Castelló d’Empúries.

Vídeo relacionat

El 43º Cicle d’Orgues de Catalunya torna a Castelló d’Empúries


Gràcies al 43º Cicle d’Orgues de Catalunya aquest estiu aquest instrument està sonant en indrets tan emblemàtics com la Basílica de Santa Maria del Mar de Barcelona, la Basílica de Santa Maria de la Seu a Manresa o a la cripta de la Sagrada Família de Barcelona, entre altres. A la nostra comarca el cicle ha triat per oferir els seus concerts l’església de Santa Maria de Cadaqués i la Basílica de Castelló d’Empúries, on aquest diumenge a la tarda l’organista Jaime González Sierra ha interpretat peces de 7 compositors del segle XVII, principis del XVIII. Jaime González Sierra crida l’atenció per la seva joventut, és madrileny i actualment és l’organista de la Basílica Pontificia de San Miguel de Madrid tot i que també toca regularment a l’orgue Cavallé-Coll de la Cripta de la sagrada Família de Barcelona. Recordem que l’orgue de Castelló d’Empúries és l’únic de Catalunya que pot donar constància tangiblñe del treball que Domenec Cavallé va realitzar més avall dels Pirineus, ja que com el seu pare, va compaginar entre una banda i l’altra de la serralada l’activitat de construcció d’orgues. El 43º Cicle d’Orgues de Catalunya aquest estiu haurà ofert un total de 13 concerts i finalitzarà el proper 9 de setembre al Santuari de la Mare de Deu de la Gleva a Les Masies de Voltregà amb Valentí Miserachs com a organista.

Vídeo relacionat

Presentació del XXXI Festival Terra de Trobadors


El Terra de Trobadors augmenta les activitats relacionades amb la temàtica d’enguany, l’enderroc del Castell Comtal, amb una nova zona d’oficis, una instal.lació escenogràfica o visites guiades. Del 8 al 10 de setembre el festival medieval oferirà més de 200 propostes de companyies professionals i de les més de 20 entitats que hi participen. Per donar més rellevància a la temàtica s’ha encarregat un estudi a l’historiador Elvis Mallorquí i a partir del 2025 es pretén crear una beca per aprofundir sobre cada temàtica del festival. En aquesta XXXI edició no hi faltaran els clàssics com el sopar, el mercat o el torneig medieval i a les tabernes es repetirà el concurs de “platillos” per tal de millorar la proposta gastronòmica.

Vídeo relacionat

Castelló es comença a transformar per celebrar el TdT


Castelló d’Empúries de mica en mica es comença a transformar en una vila medieval. Aquesta setmana la brigada municipal ha començat amb el muntatge de la decoració de carrers i places del centre històric amb escuts, damassos i banderoles. Falten 15 dies per donar el tret de sortida al Festival Terra de Trobadors i des de l’Ajuntament s’ha iniciat l’ambientació dels espais públics per què tothom qui visiti el municipi retrocedeixi en el temps. Com cada any la participació dels veïns i veïnes del centre històric també és important per això es demana a tothom que engalani els seus balcons amb damassos. El muntatge d’un festival d’aquesta envergadura implica fer alguns canvis. Per exemple, els propers dimarts 5 i 12 de setembre, el mercat setmanal de la plaça Joan Alsina, quedarà suspès pels diferents treballs de col·locació, instal·lació i desinstal·lació de diferents estructures i paraments amb motiu del mercat medieval. A l’Hort d’en Negre també s’hi muntarà la zona del torneig i properament s’informarà sobre els talls i restriccions de trànsit al centre històric. Enguany el XXXI Festival Terra de Trobadors es celebrarà del 8 al 10 de setembre i versarà sobre l’enderroc del castell comtal del Puig Mercadal de Castelló d’Empúries l’any 1332, per ordre de l’infant Pere I d’Aragó, primer comte d’Empúries. Durant els segles XI, XII, XIII i part del XIV, els diferents comtes d’Empúries –des d’Hug II a Ponç Hug V– van residir al castell del puig Mercadal, veritable nucli de poder comtal a la vila i al comtat, que va marcar l’origen i l’evolució urbanística de Castelló d’Empúries. L’antic castell comtal, és enderrocat l’any 1332 per tal de reordenar el Puig Mercadal, fer-hi una sèrie d’establiments de paraires i alhora obrir una nova plaça on s’ubicarà el mercat de cereals de la vila.

Vídeo relacionat

MÉS NOTÍCIES:

         

NO ET PERDIS:

TAMBÉ ET POT INTERESSAR