CASTELLÓ D'EMPÚRIES

Aquest divendres ha començat el VI Cicle de Conferències de Castelló d’Empúries organitzat per l’Associació Cultural i d’esbarjo. Oriol Casadevall, músic especialista en música antiga, ha estat l’encarregat d’obrir el Cicle amb una xerrada sobre els llaüts a la iconografia medieval castellonina. Per sisè any consecutiu, l’Associació Cultural i d’esbarjo organitza, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, el cicle que s’allargarà fins al 25 de març. En total hi haurà 10 conferències, una taula rodona i tres visites comentades de temàtica històrica relacionades de manera directa o indirecta amb Castelló d’Empúries. Totes les conferències tindran lloc els divendres a la Sala Gòtica de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, de 19 h a 20 h del vespre. L’ús de mascareta és obligatori i l’aforament és limitat.

Dues copes de menys de La 113 ha estat l’obra encarregada d’obrir el 3r Cicle de Teatre Empori de Castelló d’Empúries. La representació s’ha fet a la sala municipal aquest dissabte a les 20:30h del vespre.  Dues Copes de menys és una història sobre l’amistat en aquesta etapa tan complexa de la vida com és l’entrada a l’edat adulta. Ja no són els joves que feien bogeries a les festes de la universitat, però tampoc estan preparats per convertir-se en els seus pares. En aquesta etapa tan confusa es troben els quatre protagonistes quan han preparat un sopar per retrobar-se, després d’uns mesos sense veure’s. El que esperaven que fos un sopar tranquil ràpidament es transforma en una espiral còmicament terrible, on tots els seus secrets es revelen. A mesura que les copes de vi van en augment, les seves mentides comencen a sortir a la llum. Aquesta obra que té una durada de 1 hora 10 minuts forma part de la campanya de teatre amateur de Girona. Ara no tornarà a haver-hi teatre fins al 19 de febrer. La secció dramàtica del centre Catòlic d’Olot portarà a escena l’obra “El crèdit”, una representació en la que el protagonista, l’Antoni es dirigeix a una entitat bancària per demanar un crèdit personal. Quan el director de l’oficina veu que no pot oferir cap tipus de garantia ni aval per tornar-lo decideix denegar-li. Davant d’aquesta negativa, l’Antoni no es conforma i fa una proposta molt desconcertant al director. El crèdit és en paraules de Sergi Balbel una gran comèdia sobre l’economia, la crisi i la desesperació, la fragilitat de les vides humanes i també encara que no ho sembli a primera vista, sobre les entranyables i insondables relacions de parelles. Per veure aquesta representació encara hi ha entrades disponibles.

Amb totes les entrades exhaurides s’ha viscut una emocionant nit amb la representació de “El Cant de la Sibil.la de la Catedral de Barcelona a la Catedral de l'Empordà”. El públic ha pogut gaudir d'aquest concert ritual on es barreja tradició històrica i modernitat. El Cant de la Sibil·la, és d’origen medieval i ha estat recuperat a la Catedral de Barcelona com a cerimònia renaixentista. El concert, que recrea el ritual que es realitza cada nit de Nadal a la Catedral de Barcelona, representa el vaticini de la fi dels temps i de la segona vinguda del Messies. El Cor Francesc Valls; Mariona Llobera, com a Sibil·la; i l’organista Juan de la Rubia; sota la direcció de Pere Lluís Biosca, han interpretat la celebració del Cant de la Sibil·la seguint fidelment la documentació històrica de la celebració, tant pel que fa al vestuari com a la coreografia realitzada per la Sibil·la, el seu seguici i el cor. El format ritual-concert que s’ha pogut veure a la Basílica de Santa Maria, permet gaudir de la recreació patrimonial alhora que es posa en valor la importància de la nova creació, incorporant una selecció de les estrofes encarregades pel Cor Francesc Valls a diferents compositors contemporanis des de l’any 2010 com Bernat Vivancos, Josep Vila, Mariona Vila i el castelloní Marc Timón entre d'altres. La darrera composició, d'Albert Guinovart, ha estat l'encarregada de tancar el programa.

Aquest concert s’havia programat pel 2 de gener com a Concert d’Any Nou però degut a la Covid s’ha hagut d’ajornar fins aquest cap de setmana.

Des de l’Associació Mifas s’estan impulsant tota mena d’activitats per què els seus socis i usuaris puguin tenir l’opció d’oci, cultura i esport accessible. En el marc del programa MIFASXperience s’organitzen experiències inclusives amb l’objectiu que totes les persones amb discapacitat puguin gaudir de sortides organitzades, algunes gratuïtes i altres de pagament. La propera proposta és volar al túnel del vent d’Empuriabrava. Aquesta activitat està adreçada a tothom, i és accessible a persones amb mobilitat reduïda ja que l’objectiu del programa MIFASXperience és oferir espais i activitats on es puguin compartir experiències, fomentar la comunicació, socialitzar-se i, en definitiva, sentir que formes part de l’ Associació. Les activitats estan pensades per a realitzar-se a tota la demarcació de Girona per poder donar l’oportunitat de participar-hi a tothom, independentment de la comarca de residència.
La biblioteca municipal de Castelló d’Empúries és un dels equipaments culturals més utilitzats del municipi. Durant tot l’any organitza activitats relacionades amb la lectura dirigides a tots els grups d’edats: Hora del conte, clubs de lectura, exposicions, recitals, representacions teatrals, tallers, cursos...Un cop finalitza l’any la biblioteca fa una llista dels llibres més demanats d’aquesta manera l’usuari pot veure quines són les principals preferències dels lectors castellonins. Durant el 2021 aquests són els títols de coneixements per a adults que han sortit més. Com podreu veure ls llibres per aprendre idiomes i per preparar oposicions figuren entre els que han interessat més com “Hablo espanyol”, “Acreditació de competències en tecnologies de la informació i la comunicació” i “Supuestos prácticos de administrativo”. En l’apartat de lectura infantil aquests són els llibres que han llegit més els nens i les nenes que, al llarg del 2021, han visitat la biblioteca. Com veureu, són títols molt diferents (i per a edats molt variades) com “Estimat monstre” de Lluís Prats, “La decisió de l’Emma” d’Elisabeth Zeiler o “Què m’està passant?” de Marc Parrot. Finalment, aquestes han estat les novel·les més llegides del 2021 pels usuaris de la biblioteca Ramon Bordas i estragués. “Los asquerosos” de Santiago Lorenzo, “Sira” de Maria Dueñas, “Una altra vida, encara” de Theodor Kallifatides o “Boulder” d’Eva Baltasar. Des de la biblioteca s’ha el.laborat un rànking a l’estil “Top ten” de cadascuna d’aquestes seccions que es pot consultar al web de la mateixa biblioteca i a les xarxes socials.
L’Ajuntament de Castelló d’Empúries ha licitat i adjudicat la instal.lació de dos nous carregadors ràpids per a vehicles elèctrics a Empuriabrava i el manteniment dels dos semiràpids que ja hi ha disponibles de forma gratuïta al municipi des de fa temps. Així doncs, aquest paquet inclou 4 carregadors, 2 de ràpids i 2 de semiràpids que permeten carregar simultàniament 8 vehicles elèctrics. Tots els punts de càrrega dobles serveixen per a tot tipus de vehicles elèctrics, inclosos els híbrids endollables. L’Ajuntament de Castelló d’Empúries amb aquesta ampliació instal.lació de càrrega per vehicles elèctrics aposta per la mobilitat sostenible.
A partir de la setmana que ve, a l’Espai Alberes d’Empuriabrava (antic Centre Emprèn), hi haurà un tècnic d’acompanyament digital, gràcies al conveni amb Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries, que ajudarà a descarregar el certificat Covid a les persones que ho necessitin. Recordem que aquest certificat és obligatori per entrar a restaurants, bars, gimnasos i residències així com per accedir a les activitats de ball i altres d’activitats adreçades a la gent gran. Els requisits necessaris per a poder fer el tràmit són els següents: · Targeta Sanitària Individual (CIP i últims 5 dígits del codi de barres de la TSI) · Data de naixement · Telèfon mòbil (es rebrà un SMS per validar). · Codi Postal Per fer ús del servei caldrà demanar cita prèvia al telèfon 972256828.
El primer concert del 2022 a Castelló d’Empúries serà "El Cant de la Sibil·la: de la Catedral de Barcelona a la Catedral de l'Empordà" aquest diumenge 16 de gener, a les 18:00, a la Basílica de Santa Maria. La nit de Nadal la Coral Castellonina ja va oferir el Cant de la Sibil.la i estava programat que el Cor Francesc Valls ho fes el dia 2 de gener com a concert d’Any Nou però es va haver d’ajornar per la Covid. Les entrades encara es poden aconseguir de forma presencial a les Oficines de turisme de Castelló d'Empúries i d'Empuriabrava o online a través del web municipal. El Cant de la Sibil·la, és una tradició d’origen medieval recuperada a la Catedral de Barcelona com a cerimònia renaixentista i representa el vaticini de la fi dels temps i de la segona vinguda del Messies. El Cor Francesc Valls, Mariona Llobera, com a Sibil·la, i l’organista Juan de la Rubia, sota la direcció de Pere Lluís Biosca, interpretaran la celebració del Cant de la Sibil·la seguint fidelment la documentació històrica de la celebració, tant pel que fa al vestuari com a la coreografia realitzada per la Sibil·la, el seu seguici i el cor. El format ritual-concert que es podrà veure a la Basílica de Santa Maria, permet gaudir de la recreació patrimonial alhora que es posa en valor la importància de la nova creació, incorporant una selecció de les estrofes encarregades pel Cor Francesc Valls a diferents compositors contemporanis des de l’any 2010. La darrera composició d’Albert Guinovart serà l'encarregada de tancar el programa. 6º A partir de la setmana que ve, a l’Espai Alberes d’Empuriabrava (antic Centre Emprèn), hi haurà un tècnic d’acompanyament digital, gràcies al conveni amb Creu Roja Roses-Castelló d’Empúries, que ajudarà a descarregar el certificat Covid a les persones que ho necessitin.
L’Arxiu Municipal ha rebut un sobre amb una carta original escrita per mossèn Joan Alsina. L’escrit, d’un sol full i mecanografiat, porta la rúbrica del capellà assassinat a Xile i encara conserva el sobre original. La carta anava dirigida al metge Josep Torner de Malgrat de Mar, feligrès de la parròquia que Alsina havia conduit fins al gener de 1968. Mn. Joan Alsina és un personatge enormement estimat i reivindicat pels castellonins i per tota la comarca. Alsina va morir als 31 anys, víctima de la repressió de règim dictatorial de Pinochet el 19 de setembre de 1973.
Youssef Gharj, nou cap de la policia local de Castelló d’Empúries és de Figueres, té 28 anys i a nivell d’estudis té un grau en dret, un màster d’advocacia, està especialitzat en dret penal i compte amb diversa formació policial. A la policia local de Castelló d’Empúries va entrar com a interí el juny del 2019, el 2020 va guanyar la plaça de funcionari de carrera i a finals del 2021 ha obtingut la plaça d’inspector. El nou cap es marca diferents objectius des del seu càrrec. Per aquest 2022 ja s’estan preparant diferents campanyes per abordar les diferents problemàtiques que més preocupen als castellonins com la velocitat, alcoholèmies o el control de gossos i les actituds dels seus propietaris.
Agents de la Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra de la Comissaria de Roses van detenir el 6 de gener un home de 30 anys, com a presumpte autor d’un homicidi dolós, en grau de temptativa i un delicte de robatori d’ús de vehicle a motor. La nit del 5 de gener es va rebre l’avís d’un home que l’havien ferit amb una arma blanca per sostreure-li el cotxe. La víctima, que va poder trucar al 112, no va saber explicar on es trobava. Només va poder indicar que estava ferit enmig d’un camp a la zona d’Empuriabrava, i que un home se li havia emportat el seu turisme. Els mossos van iniciar una recerca per la zona i van localitzar el ferit en un camí forestal que va de Castelló d’Empúries a Roses. Ràpidament es va activar una ambulància per atendre la víctima que presentava dues ferides sagnants. També, a uns vint metres del lloc, van localitzar un turisme bolcat amb una persona dins. Els policies van obrir la porta que, a causa de l’accident, havia quedat bloquejada i van rescatar la persona atrapada. Dins del vehicle hi havia un ganivet tacat de sang i l’home portava a sobre una pistola detonadora i la funda del ganivet. Va quedar detingut com a presumpte autor de l’agressió. Durant les indagacions es va saber que els dos homes s’havien conegut prèviament en un bar i després de consumir begudes van marxar junts. El propietari del cotxe es va oferir acompanyar-lo a casa i durant el trajecte l’agressor el va amenaçar amb la pistola per fer-lo desviar cap a la zona boscosa, on el va ferir amb el ganivet per robar-li el cotxe. El detingut, amb múltiples antecedents, va passar el dia 8 de gener a disposició del jutjat d’instrucció en funcions de guàrdia de Figueres, qui en va decretar el seu ingrés a presó.
Agents de l’Àrea Bàsica de l’Alt Empordà i membres de la unitat RPAS del Grup de Suport Aeri dels Agents Rurals van fer durant el mes de desembre inspeccions amb drons a la zona de la Rubina, en col·laboració amb l’òrgan gestor del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Fruit d’aquesta inspecció, els Agents Rurals han pogut constatar la presència de diverses construccions, magatzems de residus i altres usos no autoritzats dins dels límits del Parc Natural, per la qual cosa han procedit a denunciar els propietaris de les 12 finques on s’han detectat aquestes edificacions que infringeixen la normativa de protecció del parc. Aquestes actuacions són fruit del treball conjunt amb el Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, i s’han realitzat amb la col·laboració de la policia local de Castelló d’Empúries.
“12 mesos, 12 dies” així és com s’anomenen els dies de gratuïtat de l’Ecomuseu Farinera de Castelló d’Empúries. 1 cop al mes el visitant pot accedir a les instal.lacions del museu sense pagar gràcies a aquesta iniciativa pensada per a commemorar festes, dies internacionals i mundials. D’aquesta manera, una vegada cada mes el museu posa el la cultura a l’abast de tothom. I la primera jornada de portes obertes serà ja aquest mes de gener, el dia 26 per celebrar el Dia Mundial de l’Educació Ambiental. Al febrer coi cidint amb la festa major d’hivern del municipi es podrà entrar gratis al museu el dia 2 de febrer, La Candelera. Si mirem el mes de març les portes obertes seran el dia 23 per què es commemora el Dia Mundial de l’Aigua. A l’abril l’entrada serà de franc el dia 21 ja que és el Dia Mundial de la Creativitat i la innovació. De la llista no podia faltar el 18 de maig, la gran festa major dels museus ja que el calendari ens recorda que és el Dia Internacional dels Museus. A les portes de l’estiu, el 5 de juny, es celebra el Dia Mundial del Medi Ambient i el 30 de juliol podreu entrar sense pagar entrada per què és el Dia Internacional de l’Amistat. La segona festa major del municipi la trobarem al mes d’agost, Sant Llorenç; per aquest motiu el dia 10 d’agost el museu oferirà jornada de portes obertes. El 28 de setembre tocarà celebrar el Dia Mundial del Turisme, el 16 d’octubre el Dia Mundial de l’alimentació, el 10 de novembre el Dia Mundial de la Ciència al servei de la pau i el desenvolupament i finalment el dia 4 de desembre el Dia Internacional dels Voluntaris.
Dues copes de menys de La 113 és l’obra encarregada d’obrir el 3r Cicle de Teatre Empori de Castelló d’Empúries. La representació es portarà a terme a la sala municipal aquest dissabte a partir de les 20:30h. Dues Copes de menys és una història sobre l’amistat en aquesta etapa tan complexa de la vida com és l’entrada a l’edat adulta. Ja no són els joves que feien bogeries a les festes de la universitat, però tampoc estan preparats per convertir-se en els seus pares. En aquesta etapa tan confusa es troben els quatre protagonistes quan han preparat un sopar per retrobar-se, després d’uns mesos sense veure’s. El que esperaven que fos un sopar tranquil ràpidament es transforma en una espiral còmicament terrible, on tots els seus secrets es revelen. A mesura que les copes de vi van en augment, les seves mentides comencen a sortir a la llum. Aquesta obra que té una durada de 1 hora 10 minuts forma part de la campanya de teatre amateur de Girona. El preu de l’entrada és de 5 euros excepte pel públic major de 65 anys, els menors de 16 i les persones que acreditin una discapacitat igual o superior al 33% que podran entrar de franc. Degut a les restriccions, l’aforament de la sala serà del 70% no obstant encara queden entrades lliures que es poden aconseguir a través del web municipal. Aquesta tercera edició del Cicle de Teatre Empori presenta força novetats com la creació de l’Emporikids, programació estable de diferents espectacles infantils o la inclusió de la programació teatral que s’emmarca dins del Pla educatiu d’Entorn dels centres educatius de Castelló d’Empúries i Empuriabrava. D’altra banda cal destacar que un cop hagi passat l’estiu començaran les obres de remodelació de la sala municipal amb l’objectiu de convertir l’antic convent de Sant Domènech en un espai modern, ben equipat, diàfan i preparat per acollir una programació d’espectacles culturals. Aquestes obres obligaran a buscar espais alternatius per poder oferir les obres del darrer tram del cicle que finalitza al mes de desembre.
Les bases per a la concessió de subvencions per a la rehabilitació d’habitatges buits que es posin a disposició de la Borsa d’Habitatges de Lloguer Assequible es troben a la pàgina web d’habitatge de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries. Entre les avantatges de cessió de l’habitatge a la borsa s’hi troben totes les garanties per a la satisfacció de les quotes del lloguer, l’assegurança d’arranjament dels possibles desperfectes un cop finalitzat el contracte i la bonificació del 95% de l’IBI. La sol·licitud es pot portar a terme de forma telemàtica o demanant cita prèvia a l’Oficina Municipal d’Atenció a la Ciutadania (OMAC). El termini de presentació de sol·licituds es va iniciar el passat 22 de novembre i finalitzarà el 31 de gener. Les subvencions s’atorgaran per rigorós ordre d’entrada. Es pot demanar més informació escrivint o demanant cita prèvia a habitatge@castelló.cat
El detingut va ingressar a presó després de passar a disposició judicial  Els Mossos d’Esquadra detenen un home a Castelló d’Empúries per ferir-ne un altre amb una arma blanca per robar-li el cotxe   · El detingut va ingressar a presó després de passar a disposició judicial  
Un total d’11 xerrades i 3 visites comentades conformen el cartell del VI Cicle de Conferències de Castelló d’Empúries. L’encarregat de donar el tret de sortida a una programació que anirà de gener a març és Oriol Casadevall, músic especialista en músiques antigues, que aquest divendres a partir de les 19h a la sala gòtica parlarà sobre els llaüts a la iconografia medieval castellonina. Per aquesta edició també s’ha convidat a Jordi Álvarez, investigador que parlarà sobre Jeroni Pujadas, Salvador Famoso, mestre d’obres que repeteix en el cicle en aquesta ocasió explicant les singularitats i incògnites del campanar de la Basílica; el 4 de febrer s’organitza una taula rodona per parlar dels inicis d’Empuriabrava, el compositor i director d’orquestra Marc Timón també col.labora amb l’associació Cultural i d’Esbarjo venint a parlar de música i cinema, emocions més enllà de la paraula, l’estudiant de Ciències Ambientals, Pau Mora protagonitzarà la conferència sobre la biodiversitat des del confinament, el jurista i col.leccionista de còmics, Jordi Ametlla també oferirà una xerrada sobre La nissaga de Can Peris del Puig, i en el tram final del cicle membres del Corriols explicaran el senderisme al municipi, Marta Juncà, graduada en Ciències Polítiques i Administració oferirà la xerrada La Marea Violeta i la seva representació en els partits polítics, el tècnic de Joventut Agustí Puig, farà una anàlisis de la realitat del col.lectiu jove en el marc del Pla Local de Joventut de Castelló d’Empúries i finalment el vitraller Miquel Oròs parlarà sobre la vida a Castelló d’Empúries a l’època dels vitralls. A totes aquestes conferències s’hi han d’afegir les 3 visites comentades. La primera el 29 de gener a càrrec del medievalista Josep Maria Gironella i titulada 5 espais medievals de la vila de Castelló, la segona el 19 de febrer a càrrec d’Iraida Sais, doctorada en història de l’art medieval titulada Ramon Muntaner i Perelada i el dia 5 de març Marina Giner, membre dels Corriols acompanyarà als participants a una ruta per La Mugueta.
Després de l’èxit aconseguit a Castelló d’Empúries el 2021, el Grup de Teatre Esplais girarà l’obra "Adreça Desconeguda" pel territori català. De moment al gener la representaran aquest diumenge dins el marc del 48è CONCURS DE TEATRE AMATEUR PREMI CIUTAT DE CALELLA, a les 18.30 h al Teatre Orfeó de Calella i el diumenge 23 de gener a les 18h a Els Catòlics d'Olot. Al mes de febrer els castellonins actuaran a Fortià i al març a Terrassa. Aquesta agenda s’emmarca dins la campanya de Teatre Amateur de Girona 2022. Adreça Desconeguda ens explica la història de dos amics, l’alemany Martin Schulse i el jueu nord-americà Max Eisenstein, que es cartegen amb freqüència quan el primer decideix tornar a casa a finals de 1932. L’afecte i amistat de les primeres cartes va derivant cap a l’horror a partir de 1933 amb l’arribada al poder d’Adolf Hitler. L’escenografia d’Adreça desconeguda és freda i austera. Tot i que el tema central és el nazisme, també parla de l’amistat i els valors. Però si el text resulta tan colpidor és, precisament, pel context històric. Aquest 2022 però el Grup de Teatre Esplais a banda de girar Adreça Desconeguda està immers en els assajos de les dues noves representacions que estrenarà en el marc del III Cicle de Teatre Empori de Castelló d’Empúries. Es tracta d’ Alba o el jardí de les delícies i La visita d’una inspectora. La primera es podrà veure els dies 19 i 20 de març i tracta sobre les qüestions que planteja l’era digital com com es viurà l’amor, l’amistat, el coneixement o el sexe i la segona pujarà a escena els dies 21 i 22 de maig oferint una bona dosi de suspens. Acostumats a una estrena per any, el ritme del grup de teatre castelloní aquest 2022 serà imparable, senyal que cada vegada hi ha més actors i ganes d’experimentar i fer coses noves.
En el primer taller familiar d’aquest 2022 de l’Ecomuseu Farinera els participants aprendran a fer espelmes per la Candelera. Cada mes i només amb la pausa de l’estiu, el museu proposa 8 tallers. El preu per als adults és de 2 euros i els majors de 6 anys paguen 1 euro. Aquests tallers tenen les places limitades i cal fer reserva prèvia al telf 972 25 05 12. Els nens i nenes sempre han d’anar acompanyats d’un adult i seguir totes les mesures Covid. Aquests tallers familiars que enguany celebren la seva 9º edició reben el suport de: Diputació de Girona i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

 Els números guanyadors dels tres primers súper lots sortejats durant aquestes festes de Nadal per l’Associació de Comerciants i Empresaris de Castelló d’Empúries i Empuriabrava han estat : 40.001, repartit per Garden Merca Jardí; 18.390, repartit pel Bar Aires Nous;  60.776, repartit per Carnisseria J. Morera;  i 71.746, repartit per Can Francesc però que encara no ha sortit el guanyador o guanyadora. L’entrega dels premis d’aquesta iniciativa, impulsada per l’Associació de Comerciants amb la col·laboració de l’Ajuntament, s’ha fet al davant de la nova seu de l’entitat a la plaça dels Homes.

En el sorteig de Reis, ha sortit el número 48.099 i la butlleta guanyadora ha estat repartida per Mia Creacions Tèxtils. Aquesta promoció de Nadal dels 5 súper lots és el segon any que es porta a terme amb l’objectiu de fomentar la compra al comerç local.

 Les xarxes socials han estat la gran solució per resoldre el problema de Melcior, Gaspar i Baltasar ja que la Nit de Reis no van poder dirigir el seu tradicional missatge a la mainada durant les recepcions d’Empuriabrava i de la Basílica per culpa de les restriccions Covid. Com que els 3 Reis no volien marxar sense parlar amb els nens i nenes de Castelló d’Empúries van penjar a les xarxes 3 vídeos. Melcior els recordava que el 2021 ha estat un any dur i amb moltes restriccions, Gaspar va agrair la paciència que tots han tingut amb la Covid i finalment Baltasar va tenir un record per a tots els nens i nenes malalts i confinats.

La Màgia d’Orient aquest any ha arribat a les cases castellonines a través del mòbil o de l’ordinador però tant se val, la qüestió és que al final hi va haver missatge.

 11.959 persones és el nombre d’habitants empadronats a Castelló d’Empúries a finals de desembre del 2021. En aquest municipi turístic continua l’amalgama de residents provinents d’arreu del món amb 83 nacionalitats diferents representades. Mirant el padró municipal veiem que la més nombrosa com és lògic és l’espanyola amb una mica més de la meitat de la població, 6.462 habitants. En el “top ten” de nacionalitats el segon lloc l’ocupa la marroquina amb 1.456 representants però seguida de molt a prop per la  nacionalitat francesa que en els darrers anys va augmentant i en aquests moments té 1.038 empadronats. Alemanya i Romania en aquest rànking també estan molt frec a frec amb 438 alemanys empadronats i 433 romanesos. El sisè lloc de la llista l’ocupa Rússia amb 310 representants i el vuitè Itàlia amb 202. Les dues últimes posicions són per Regne Unit amb 149 empadronats i Bèlgica tanca el “top ten” amb 112 habitants registrats. A l’altra banda de la balança hi ha les nacionalitats que tenen un únic representant, en concret són 19, com Albània, Síria, Tunísia, Turquia, Zàmbia, Austràlia, Croàcia, Estònia, Filipines, Japó o Kènia, entre d’altres. El 2019 Castelló d’Empúries va tancar l’any amb 11.288 habitants i 72 nacionalitats diferents, per tant, tot i la pandèmia aquest municipi continua creixent i cada cop s’està més a prop de superar la xifra dels 12.000 habitants empadronats. Aquestes dades oficials ens donen una idea de com és demogràficament aquesta localitat empordanesa tot i que cal tenir en compte que hi ha una petita part de la població que viu al municipi i no està empadronada a l’Ajuntament.

Els horts comunitaris i ecològics de Castelló d’Empúries són un nou projecte municipal que té com a objectiu oferir un espai comunitari i intergeneracional on les persones que ho desitgin puguin treballar un hort ecològic amb un assessorament i seguiment per part de l’Ajuntament. Aquesta nova iniciativa comunitària, social i educativa, engegada des del Departament de Benestar Social de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, pretén fomentar l’agricultura ecològica, sostenible i de proximitat, però també el desenvolupament comunitari entre les persones concessionàries de les parcel·les. Els horts estan situats en una finca rústica que es troba als Horts del Molí del terme municipal, al costat de l’aparcament de l’Ecomuseu Farinera. Inicialment, s’ofereixen 12 parcel·les de 72 m2, dotades de regadiu a peu de cadascuna d’elles, que es posaran a disposició de les persones del municipi que ho sol·licitin per al seu conreu agrícola ecològic amb destinació a l’autoconsum, hortalisses, verdures i flors. Les parcel·les estan situades en un terreny que disposa d’unes construccions que serviran de magatzem per guardar tots els materials i eines necessàries per al desenvolupament de l’activitat. La finca està vallada i tindrà l’accés regulat. La normativa que regula el projecte és el plec de clàusules que regeix l’ús i adjudicació dels horts comunitaris de l’Ajuntament de Castelló d’Empúries, aprovat pel ple municipal de 26 de novembre de 2021. Per optar a l’hort cal seguir uns requisits com estar empadronat/da al municipi amb un mínim de tres anys d’antiguitat, ser persona física major d’edat, presentar una sol·licitud per unitat familiar,no disposar, a títol de propietari, arrendatari o similar, de cap altre hort o terreny de conreu en el terme municipal de Castelló d’Empúries, assistir obligatòriament a la formació d’horticultura ecològica i de formació comunitària i participar a les jornades/accions de treball comunitari. Si hi esteu interessats el full de sol·licitud el trobareu a la web municipal (www.castello.cat) i a les oficines de l’OMAC i cal presentar-la dins el termini establert entre els dies 1 i 21 de gener, ambdós inclosos. Caldrà efectuar el pagament de la fiança de 50€ a la tresoreria municipal i adjuntar els documents que es requereixen a la sol·licitud. Les adjudicacions es faran per lliure concurrència mitjançant un sorteig públic a partir del qual s’aprovaran les adjudicacions de cessions d’ús de les parcel·les i s’indicarà quin és l’hort objecte de l’adjudicació. El sorteig també indicarà l’ordre de la llista d’espera dels/les sol·licitants que no hagin obtingut un hort en cas d’haver-hi hagut més demanda que oferta. El termini de la cessió d’us serà d’1 any; s’hi contemplarà la pròrroga automàtica any a any, per un període màxim, incloses les pròrrogues, de 5 anys. No obstant, un incompliment greu o continuat de les normes d’ús que regula el plec serà motiu de no prorrogar la concessió i també es poden donar diferents situacions d’extinció de les cessions d’ús que estan recollides a les bases.

 

Per tancar les activitats nadalenques de Castelló d’Empúries no podia faltar un taller de fanalets. L’agrupació escolta Xots ha estat l’encarregada d’ajudar a la mainada que hi ha participat a el.laborar un dels dos dissenys que es proposaven.

Els participants han marxat del taller molt ben equipats per rebre aquesta nit a Ses Majestats els 3 Reis de l’Orient ja que garantir que ses majestats trobin la casa de cada nens és un repte que cal superar any rere any gràcies, en part, a la il·luminació, real o fictícia, dels fanalets de reis. Aquests es porten durant la Cavalcada però cada nen l’ha de deixar en un lloc visible perquè els reis trobin el camí de casa.

MÉS NOTÍCIES:

         

NO ET PERDIS:

TAMBÉ ET POT INTERESSAR