ROSES

Presentació de llibre Els Pergamins de l'Alguer de Salvador Vergés


El 28 de setembre les 18 h a la biblioteca municipal de Roses, Salvador Vergés presentarà la seva nova novel·la, Els pergamins de l'Alguer, una història sobre una dona del segle XIV que haurà d'amagar que sap llegir i a escriure de ben petita, habilitats extraordinàries entre les dones d'aquell temps. La presentació anirà a carrer de Carles Paramo, Enric Matarrodona i el mateix autor Salvador Vergés que encara no s'havia aventurat a escriure una novel·la ambientada en l'època medieval. Tot i això, i després d'endinsar-se en les Cròniques de Pere III el Cerimoniós, va decidir començar a escriure sobre l'època de la conquesta de l'Alguer. Un dels temes que aborda la novel·la i que es desvetlla un cop acabada la lectura és saber per què a l'Alguer es parla català. Salvador Vergés aconsegueix combinar aquest fet històric amb la història de l’Ermessenda, la dona protagonista que havia après a llegir i a escriure. La història transcorre entre la zona del Cap de Creus i l’Alguer

Vídeo relacionat

Roses entra en estat d'emergència per sequera


Ahir dimarts 26 de setembre, va entrar en vigor la resolució, per la qual es declarà l'estat d'emergència per sequera hidrològica a la unitat d'explotació de l'embassament de Darnius Boadella, on pertany Roses. La resolució és fruit de l'avaluació de la Comissió Interdepartamental de Sequera. L’alcalde de Roses considera que a la població ja fa temps que s’han pres mesures, algunes molt excepcionals. L’ús de l’aigua per a abastament de la població restarà sotmès a totes les limitacions de les fases d’Alerta i Excepcionalitat amb els afegits següents: S’estableix una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia, se suprimeix el reg agrícola, es redueix el 25% dels consums d’aigua dels usuaris industrials, es prohibeix l’ús d’aigua per al reg de jardins i zones verdes (públics i privats), s’imposa prohibició total de l’ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials, piscines d’aigua dolça, es prohibeix netejar qualsevol vehicle excepte en establiments de neteja específics

Vídeo relacionat

La Fundació Roses conta el càncer organitza uns taller d’alimentació saludable


La FECEC i la Fundació Roses contra el càncer amb la col·laboració de l'Ajuntament de Roses i Dipsalut, han organitzat pel pròxim dilluns 2 d'octubre a les 6 de la tarda a l'aula gastronòmica de Roses, un taller d'alimentació Saludable, menja sa i mou-te dins la programació de la XII setmana catalana de prevenció del càncer. Aquest taller d'alimentació saludable es planteja com a alternativa als entrepans amb embotits, i anirà a càrrec de la nutricionista Cristina Más, es recomana a totes les persones interessades a assistir que reservin la seva plaça a la Fundació Roses contra el Càncer, ja que només hi ha 22 places.

Vídeo relacionat

'La Mar de Net' tanca l’edició 2022-23 amb alumnat de Roses i Blanes


La Federació Territorial de Confraries de Pescadors de Girona i la Fundació per a la Creativació han finalitzat el projecte 'La Mar de Net' del curs 2022-23, que forma part de l'acció col·lectiva Pesca Neta. Aquest projecte educatiu té com a objectiu implicar als infants i joves en la preservació del medi marí i compta amb el suport del Departament d'Acció Climàtica, Acció i Agenda Rural i els Fons Europeus Marítims i de la Pesca (FEMP).

Vídeo relacionat

L'entitat Optimist Roses presenta l'obra de teatre 'La motxilla de l'Ada', que explora la història d'Ada, una nena que neix com a Adam i decideix viure com a nena, abordant temes importants com la identitat de gènere.


.

Vídeo relacionat

16a Cursa de la Dona de Roses: solidaritat i tradició


Aquest diumenge s'ha celebrat amb èxit la 16a edició de la Cursa de la Dona de Roses, una tradicional cita que combina solidaritat i esport. Aquest any, s'ha introduït la novetat de permetre adquirir la samarreta sense córrer. A la cursa han participat més de 1.700 persones.

Vídeo relacionat

Vacunació conjunta contra la grip i la covid: ara també per a fumadors i infants


Dimarts arrenca la campanya conjunta contra la grip i la covid, amb la vacunació de les persones grans que viuen en residències i els malalts que reben atenció domiciliària. A partir del 16 d’octubre, la campanya es farà als CAP i s’ampliarà a la resta de persones prioritàries, com són els majors de 60 anys, les embarassades o el personal sanitari. La novetat d’enguany és que, per primer cop, Salut recomana també vacunar-se contra la grip als fumadors i als infants de sis mesos a 5 anys, que fins ara no es consideraven població de risc.

Vídeo relacionat

L’Aula de Teatre infantil de Roses comença el nou curs amb la col·laboració de l'Aula de Teatre de Figueres


L'Associació Cultural Optimist de Roses dona inici al nou curs de l'Aula de Teatre Infantil, destacant la col·laboració amb l'Aula de Teatre de Figueres com a principal novetat. Aquesta col·laboració entre dues entitats amb objectius similars busca enriquir l'experiència teatral dels estudiants i ampliar el seu coneixement sobre les arts escèniques i la cultura en general.

Vídeo relacionat

L’alcalde de Roses visita els jubilats que participen a l’activitat de la Gent Gran Activ


La setmana passada va començar al pavelló poliesportiu, una nova edició de l'activitat esportiva per a la gent gran, a la que enguany s'hi han apuntat 270 jubilats, quedant algun en llista d’espera ja que s’han exhaurit les places, aquesta activitat física, pensada per millorar la qualitat de vida, la salut i la relació entre les persones de la tercera edat de Roses, està adreçada per als majors de 65 anys empadronats a Roses, l'activitat és totalment gratuïta. Avui l’alcalde ha volgut fer una visita de cortesia a una d’aquestes primeres sessions de la gent gran Activa de Roses per compartir una estona amb ells. L’alcalde ha valorat de molt positiva l’activitat que a part de la vesant del manteniment físic també es una activitat que ajuda a socialitzar i fer pinya entre els jubilats del municipi. Edició rere edició, l'activitat compta amb un elevat nombre de participants que ha motivat que l'oferta de grups i horaris s'hagi vist ampliada al llarg dels darrers anys.

Vídeo relacionat

Reunió de la Regidora de cultura de Roses, amb els caps de colla del Carnaval


Aquest passat dimecres la regidora de cultura i els principals caps de colla del carnaval rosinc, es varen reunir, en una de les moltes reunions que te intenció de realitzar la nova regidora, ja que espera que les colles s’involucrin molt més en els carnavals, en aquesta primera es va analitzar les barraques de la festa major, les actuacions, de les que hi ha hagut algunes critiques. Un altre dels temes que es va parlar en la reunió, es buscar solucions a la pèrdua de la nau, que va incendiar-se l’estiu passat i que les colles utilitzaven per guardar i arranjar les carrosses, la regidora va dir que es treballa en diferents fronts per trobar una solució bona per a tots.

Vídeo relacionat

Presentació del poemari A contrallum de Lluís Bosch


La sala Z de la Biblioteca Jaume Vicens i Vives va acollir ahir dijous la presentació del nou poemari “A contrallum” de Lluís Bosch, figuerenc, qui va començar a escriure poesia fa una dècada, havent col·laborat en més d’una ocasió amb altres autors de la comarca en les seves obres. La seva darrera aportació, va esser presentada en un acte que va comptar amb força públic, al que fins i tot va assistir la regidora de cultura i alguns altres regidors i exregidors, i que va comptar amb la presencia de de la poetessa Montse Cufí, qui juntament amb l’autor es varen encarregar de fer la presentació del nou poemari. Montse Cufi va fer una descripció del poemari, fins i tot llegint alguns dels versos que formen aquest poemari En una de les seves intervencions l’autor va explicar d’on li va venir l’idea per titular aquest poemari

Vídeo relacionat

Aquest dissabte Roses posa en marxa la temporada de tardor del Teatre Municipal


Amb La mala dicció a càrrec de la Companyia Indi Gest, es posa en marxa la temporada de tardor del teatre Municipal de Roses. Obre que s’estrenarà el dissabte 23 de setembre a un quart de nou, al Teatre Municipal els intèrprets: Paula Malia, Jordi Oriol i Carles Pedragosa L’obra es una al·legoria sobre el poder de la paraula i el deliri de la imaginació. Som sota els efectes d’un encanteri, encegats pel capitalisme actual entre el de dalt i el de baix, entre el bé i el mal que ens ofereix el poder i la il·lusió de llibertat. Dominats i eternament insatisfets, abusem del poder i excedim d’autoritat creant crims innombrables que han dut el món al límit del col·lapse. Les entrades com sempre es poden adquirir al web de rosescultura.cat o les taquilles del teatre els dijous i divendres al matí.

Vídeo relacionat

El Govern declara l'emergència a 12 municipis de l'Alt Empordà que depenen del pantà


Ho ha decidit la Comissió Interdepartamental de Sequera. El pantà ja està en situació d'excepcionalitat, i passarà a emergència quan el director de l'ACA publiqui la resolució al DOGC, prevista per la setmana que ve. Els municipis que depenen de l'embassament de Darnius Boadella són: Cabanes, Cadaqués, Castelló d'Empúries, Figueres, Fortià, Llers, Riumors, Roses, Santa Llogaia d'Àlguema, Vilamalla, Vila-sacra i el Far d'Empordà. Amb l'entrada en emergència, es fixa una dotació global d'aigua de 200 litres per habitant i dia de mitjana per municipi. Pel que fa a la resta d'usos, en l'escenari d'emergència se suprimeix el reg agrícola, s'ha de reduir un 25% els consums d'aigua dels usuaris industrials, i reduir el consum d'aigua en els usos recreatius. L’alcalde de Roses considera que des de que es va declarar l’excepcionalitat fins al moment ha fet bé la feina per mirar de reduir el consum local. Les administracions locals, a través dels seus plans d'emergència poden establir limitacions/prohibicions addicionals a l'ús de l'aigua en instal·lacions esportives, públiques/privades i en espais lúdics, accions que ja fa temps que s’estan fent a Roses en prevenció de com pugui anar la sequera que ens afecta.

Vídeo relacionat

Els empresaris de Roses reclamen que el servei de socorrisme s’ampliï de principis de jun


L’Associació d’Empresaris Roses-cap de Creus, que representa uns 200 empresaris del municipi que donen feina al voltant de 4.500 treballadors, celebra que l’Ajuntament hagi atès finalment la seva demanda i hagi decidit ampliar aquesta temporada el servei de salvament i socorrisme a les platges del municipi 15 dies al setembre, segons es va anunciar fa uns dies. Per altra banda, des de l’Associació es demana que s’adeqüin espais d’aparcament a l’àrea del Parc Natural del Cap de Creus, ja que fa tres anys es tanca unes hores l’accés al parc durant l’estiu, però encara no s’han habilitat places d’aparcaments La desestacionalització ja és un fet i els serveis s’han d’anar adaptant a aquesta realitat. Les temporades turístiques cada vegada es van allargant més per davant i per darrera dels mesos forts de l’estiu, juliol i agost, i això fa necessari ampliar el servei que s’ofereixen als banyistes a les platges del municipi.

Vídeo relacionat

Roses prepara una jornada científica de la Càtedra oceans i salut humana


El pròxim 24 de setembre Roses acollirà la v jornada científica de la Càtedra Oceans i Salut Humana, mar, salut, ciència i societat, una jornada que es dividirà en dos actes una al matí amb una sortida en vaixell pel parc natural del Cap de Creus, adreçada als experts del projecte Biopais i un altre a la tarda de 5 a 7, que tindrà lloc al Teatre Municipal de Roses que serà gratuïta i oberta a tothom, amb una xerrada sobre el projecte Biopais, impactes ecològics i socials potencials dels parcs eòlics marins en zones d'elevada biodiversitat i alt valor paisatgístic: l'exemple de Cap de Creus/Golf de Roses. La benvinguda anirà a càrrec del Sr. Josep Maria Martínez, alcalde de Roses, durant l'acte es presentaran els primers resultats de l'estudi, a càrrec dels científics del projecte. Hi col·laboren en l'acte La Universitat de Girona el Pòsit de pescadors de Roses i el Gremi de peixaters.

Vídeo relacionat

L’associació Wendy’s Club organitza un espectacle benèfic per a la Fundació Josep Carrera


L'associació de carnaval de Roses Wendy's Club, després d'una aturada per la pandèmia, tornen a ha organitzat els monòlegs contra la leucèmia, que amb aquesta seran 13 les edicions que els porten a Roses, per recaptar diners per la Fundació Josep Carreras. Les entrades que porten un ritme de venda una mica fluixet com sempre es poden adquirir a la web rosescultura.cat, a les taquilles del teatre o a la perruqueria Eros, que en aquesta edició es farà en dues sessions a les 7 de la tarda i a les 10 de la nit. L'espectacle que porten a Roses és una recomanació del mateix autor en Toni Rodríguez, i combina a la perfecció la gràcia en estat pur, tant cantat com expressat. I com a punt final tots junts animaran al públic que entonin amb ells el "me han dicho que el amarillo", himne oficiós del Cádiz CF 100%, arribat des de la "Tacita de plata".

Vídeo relacionat

Roses, la població amb més pisos buits de Girona


A Girona un de cada sis habitatges és buit, tot i la demanda insatisfeta. La inseguretat jurídica i la necessitat de reforma són alguns dels motius pels quals hi ha més de 76.000 pisos desocupats a la província. Roses i Castelló d'Empúries són les poblacions amb més pisos buits.

Vídeo relacionat

L’alcalde de Roses aposta per un model turístic més sostenible i divers


L'alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, ha assegurat que el seu govern treballa per a un model turístic més sostenible i divers. En el programa d’Empordà Televisió, L’hora de l’Alcalde ha afirmat que vol fer un canvi de paradigma a Roses convertint la seva badia en un gran poliesportiu nàutic i apostant també per la investigació del mar però també del món rural.

Vídeo relacionat

Celebració del 25è aniversari de la Fundació Roses Contra el Càncer al Teatre de Roses


Dissabte es va celebrar el 25è aniversari de la Fundació Roses Contra el Càncer. L'acte de commemoració va incloure emocionants moments, com un comptador d'atencions, entrevistes amb les fundadores, taules rodones amb metges i testimonis de voluntaris. La fundació ha estat crucial en la lluita contra el càncer i ha rebut el suport de la comunitat.

Vídeo relacionat

Presentació de la 16à Cursa de la Dona de Roses


La Sala de plens de l'Ajuntament de Roses ha acollit aquest migdia la presentació de la 16à cursa de la Dona de Roses, que se celebrarà el pròxim 24 de setembre, i que com és habitual és organitzada per la Fundació de Roses contra el càncer i el Club d'Atletisme de Roses, amb la col·laboració de l'Ajuntament de Roses i un munt de patrocinadors que fan possible aquesta cursa que és la més antiga de Girona. Pere Sastre ha explicat que aquest any i com novetat s'ha creat la fila 0 per poder col·laborar sense participar, considera que la gent hauria de fer un esforç i participar en la cursa. Des de la Fundació s'ha agraït la inestimable col·laboració de Club d'atletisme, ja que sense ells no es podria realitzar la cursa, també han tingut un agraïment per a tots els col·laboradors i voluntaris que fan possible aquest esdeveniment. L'alcalde agafant les paraules del president del club d'atletisme, ha agraït l'esforç de tothom per fer possible la cursa i ha demanat a tothom un esforç per participar i si no és per la cursa que sigui per la causa.

Vídeo relacionat

Roses, la població amb més pisos buits de Girona


A Girona un de cada sis habitatges és buit, tot i la demanda insatisfeta. La inseguretat jurídica i la necessitat de reforma són alguns dels motius pels quals hi ha més de 76.000 pisos desocupats a la província. Roses i Castelló d'Empúries són les poblacions amb més pisos buits.

Vídeo relacionat

L’alcalde de Roses aposta per un model turístic més sostenible i divers


L'alcalde de Roses, Josep Maria Martínez, ha assegurat que el seu govern treballa per a un model turístic més sostenible i divers. En el programa d’Empordà Televisió, L’hora de l’Alcalde ha afirmat que vol fer un canvi de paradigma a Roses convertint la seva badia en un gran poliesportiu nàutic i apostant també per la investigació del mar però també del món rural.

Vídeo relacionat

K-Pop, rap, impressió 3D, Arcade principals novetats d’aquesta tardor al CAR Jove


.

Vídeo relacionat

Primera hora de l’alcalde de la temporada amb l’alcalde de Roses


.

Vídeo relacionat

Programa de cursos de formació tardor 2023


.

Vídeo relacionat

Arriba una nova edició dels tallers de l’Aula Gastronòmica


L'Aula Gastronòmica de Roses ja té a punt la nova programació de tallers que ofereix aquesta tardor, entre el 26 de setembre i el 14 de desembre, i que comptarà amb demostracions i formacions de xefs i professionals gastronòmics de renom, que continuaran apostant per la promoció de la cuina de qualitat de proximitat, de temporada i saludable.

Vídeo relacionat

MÉS NOTÍCIES:

         

NO ET PERDIS:

TAMBÉ ET POT INTERESSAR