COMARCA

AGUSTÍ BADOSA ÉS INVESTIT NOU PRESIDENT DEL CONSELLCOMARCAL DE L’ALT EMPORDÀ


El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha acollit, aquest dilluns 17 de juliol, el ple de constitució de la nova corporació comarcal. Fruit dels darrers comicis municipals el plenari estarà format per 33 consellers: 13 de JUNTS, 11 d’ERC, 4 del PSC, 3 de Tots per l’Empordà, 1 de VOX i 1 d’AMUNT

Vídeo relacionat

5 Regidors de l’Alt Empordà participen en l’elecció del nou president de la Diputació de Girona


Aquest migdia s'ha celebrat l'acte de constitució de la nova corporació i l'elecció del president de la Diputació de Girona, en el que ha estat escollit, com a president l'actual alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, que afrontarà el seu tercer mandat com a president. Dels 27 regidors que formen actualment la Diputació 5 són regidors de la nostra comarca, Josep Maria Martínez (Roses) Joan Plana (Roses) Jordi Masquef (Figueres), Míriam Lanero (la Jonquera) Josep Bofill (l'Escala) La Diputació ha quedat formada per 10 diputats de junts, 8 d'ERC, 5 del PSC 2 de la CUP, un de tots per l'Empordà i un d'independents per la Selva, Miquel Noguer ha estat escollit nou president de la diputació amb 20 vots.

Vídeo relacionat


. El Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha acollit, aquest dilluns 17 de juliol, el ple de constitució de la nova corporació comarcal. Fruit dels darrers comicis municipals el plenari estarà format per 33 consellers: 13 de JUNTS, 11 d’ERC, 4 del PSC, 3 de Tots per l’Empordà, 1 de VOX i 1 d’AMUNT


.Els 33 membres assistents han promès o jurat al càrrec per prendre possessió com a consellers. Han presentat candidatura tots els grups excepte la del Partit dels Socialistes que han votat la candidata de Junts Agustí Badosa, tal com han detallat a l’explicació de vot. Badosa ha obtingut 17 vots; Agnès Lladó (ERC), 11, Jaume Mach (Amunt) 1, Ignasi Mulleras (VOX) 1 i 3 vots en blanc de Tots per l’Empordà. D’aquesta manera, el pacte de govern amb el PSC ha garantit la continuïtat de JUNTS al capdavant de l’ens comarcal. En el torn d’explicació de vot el portaveu de Junts, Josep Maria Bernils ha valorat positivament el pacte que des del 2003 han mantingut (amb una intermitència de quatre anys entremig) amb el grup socialista. Aquest balanç positiu ha provocat que reeditessin aquest «pacte de gestió». El portaveu ha emplaçat a tots els consellers a treballar per la comarca «Volem comptar amb tothom, i per això compartirem la feina amb tots ells [...] a través de les comissions informatives i dels plens, com és preceptiu, però també en totes aquelles reunions de treball i trobades que calguin». Per la seva banda el representat socialista Pere Casellas ha defensat el pacte i afirmant que l’Alt Empordà requereix d’un govern comarcal «fort i cohesionat». Ha precisat que el fet de mantenir el pacte demostra que dues forces amb posicionaments allunyats en alguns àmbits, poden arribar a acords quan es tracta de treballar per la comarca i les persones.

Les portadores de la Verge del Carme de Llançà: Un canvi significatiu en la tradició


Dissabte passat es va fer un canvi significatiu en la tradició de les portadores de la Verge del Carme. Després de molts anys, per primer cop, totes les portadores seran noies i descendents de pescadors. La Verge del Carme és una figura venerada pels pescadors i la comunitat marítima en general. Cada any, en l'ocasió de la festa de la Verge del Carme, en Llançà es realitza una processó en honor a la patrona del mar, en la qual les portadores acompanyen la imatge de la Verge. Aquest any, el comitè organitzador de la festa ha pres la decisió d'obrir la participació en totes les noies de la comunitat que siguin descendents de pescadors. Aquest canvi representa un pas cap a la igualtat de gènere i reconeix el paper vital que les dones tenen en la tradició marítima. El nou grup de portadores, integrat exclusivament per noies, portarà amb honor i devoció la imatge de la Verge durant la processó. Aquest canvi ha generat un gran entusiasme i una resposta positiva per part del poble. Moltes noies han expressat el seu interès a formar part d'aquesta tradició tan important per a la nostra cultura marítima.

Vídeo relacionat

Un jove mata el seu pare apunyalant-lo a Vilafant


Els Mossos d'Esquadra han hagut d'intervenir en un domicili a Vilafant després que un jove de 22 anys apunyalés mortalment el seu pare. El presumpte homicida s'havia atrinxerat armat al pis, cridant que a casa hi havia "el diable". Les autoritats estan investigant els motius d'aquest tràgic episodi familiar.

Vídeo relacionat

Un jove rep nombroses mossegades en ser atacat per dos gossos a Sant Pere Pescador


.Un jove d'uns trenta anys va ser atacat per dos gossos mentre feia esport a la zona del Bon Relax de Sant Pere Pescador. Els animals, de tipus pastor alemany, anaven sols i deslligats, causant diverses ferides al jove, qui va haver de ser hospitalitzat i rebre molts punts de sutura. Els Mossos d'Esquadra estan fent gestions per trobar el propietari dels gossos.

Vídeo relacionat

Prop de 5.000 infants es beneficiaran de les beques menjador del CCAE


Durant el procés de sol·licitud, que s'ha estès fins al passat 9 de juny, s'han tramitat un total de 4.841 beques menjador, amb 1.100 d'elles realitzades de manera telemàtica, demostrant l'increment significatiu de l'ús del sistema digital en aquesta iniciativa per combatre la desigualtat i garantir el suport alimentari als infants en situació de vulnerabilitat.

Vídeo relacionat

El Departament d'Acció Climàtica acorda un pla pilot per lluitar contra la vespa velutina amb fongs


El Departament d'Acció Climàtica ha establert un acord amb el sector per implementar un pla pilot que incorpora la gestió amb fongs en la lluita contra la vespa velutina.

Vídeo relacionat

Amb l'assistència de més de 80 persones, dissabte passat 1 de juliol a Cantallops va tenir lloc amb “A dormir!” l'últim dels esdeveniments del cicle “ELS ASPRES SALUDABLES: ELS 4 PILARS DE LA SALUT I EL BENESTAR”.


Un esdeveniment molt inspirador que va ser presentat pel Tenient Alcalde de Cantallops, Josep Campsolinas. Durant el mateix, Maria Vílches, referent a Benestar Emocional Comunitari i psicòloga General Sanitària, va parlar sobre com les rutines per dormir s'aprenen de nens, però no sempre són adequades, ja que el son es modifica amb l'edat. Estel Roca, monitora de ioga i meditació, va dirigir una rotació de consciència per ajudar a connectar amb les sensacions físiques i aprendre a abaixar el volum dels pensaments, aquietar les emocions i entrar de manera pacífica en el son. Clàudia Presas, nutricionista, coach i formadora, va tractar sobre com influeix l’alimentació en el descans, quina alimentació no és amiga de la son, quina dificulta la digestió i manté en estat d'alerta. I el psicòleg Ricardo Galarza, membre de la Societat Espanyola de Medicina Antienvelliment i Longevitat (SEMAL), va aprofundir en com els ritmes circadiaris, de 24 hores, modulen el nostre organisme i marquen el nostre descans, activitat, rendiment, i fins i tot el nostre estat emocional. L'acte va finalitzar amb un pica-pica saludable a càrrec d’El Fort de Capmany.

Amb aquest quart i últim esdeveniment es tanca aquesta primera sèrie de “ELS ASPRES SALUDABLES: ELS 4 PILARS DE LA SALUT I EL BENESTAR” que entre abril i juliol han reunit a més de 300 persones de públic i diferents professionals del sector de la salut i el benestar de l'Empordà, amb la finalitat de donar suport a un estil de vida saludable en quatre pobles dins el paratge natural dels Aspres de l’Alt Empordà (Espolla, Sant Climent Sescebes, Capmany i Cantallops. Tots els esdeveniments van ser d'accés gratuït.


El primer dels esdeveniments va tenir lloc el dissabte 1 d'abril a Espolla sota el títol "Vida activa", sobre la importància d'estar actiu i de practicar activitat física a qualsevol edat per gaudir d'una bona salut, major benestar i una bona qualitat de vida. L'esdeveniment va ser obert per l’alcalde d'Espolla, Carles Lagresa i Felip. Com a ponents van participar:
• Jose Luis Alvarez Flores, llicenciat en ciències de l'activitat física i l'esport, veí de Cantallops.
• Jordi Pijoan de Soto, d'Espolla, portaveu de la ja clàssica Marxa de la Sussissa que se celebra cada any a Espolla.
• Judit Noguera Suquet, amb màster en promoció de la salut i especialista en Infermeria Familiar i Comunitària.
• El psicòleg Ricardo Galarza de la Fuente, de Sant Climent Sescebes, membre de la Societat Espanyola de Medicina Antienvelliment i Longevitat (SEMAL).

El segon dels esdeveniments va tenir lloc el dissabte 6 de maig a Sant Climent Sescebes sota el títol “Sense Estrès!”, en el qual es va parlar de com mantenir el sistema nerviós equilibrat i així evitar que l'estrès produït per les diferents situacions de la vida desemboqui en problemes crònics, depressió i ansietat. L'esdeveniment va ser obert per la Tinent d’Alcalde de Sant Climent Sescebes, Natàlia Torrent. Com a ponents van participar:

• La Dra. Rosa Fortià, llicenciada en medicina i en medicina esportiva.
• Marc Sala, pallasso i professor de ioga.
• Núria Bech, farmacèutica titular de Sant Climent Sescebes.
• El psicòleg Ricardo Galarza, membre de la Societat Espanyola de Medicina antienvelliment i Longevitat (SEMAL).

El tercer dels esdeveniments va tenir lloc el dissabte 3 de juny a Capmany sota el títol “La Bona Nutrició”, en el qual es va parlar de quina alimentació és millor a partir dels 50 anys, la importància de la microbiota, què és la síndrome metabòlica i com el que és menja té el poder de canviar l’estat d'ànim, afectar la qualitat del seu són i influir en els nivells d'activitat. L'esdeveniment, va ser obert per l’alcalde de Capmany, Joan Fuentes. Com a ponents van participar:
• Alícia Herrera, biòloga especialista en elaboració de dietes i dietoteràpia.
• Marta Ballell, nutricionista comunitaria.
• Daniel Vic Lara, tècnic superior en dietètica i osteòpata.
• El psicòleg Ricardo Galarza, membre de la Societat Espanyola de Medicina Antienvelliment i Longevitat (SEMAL).

Esdeveniments que busquen crear comunitat i cultura de salut.
La sèrie d'esdeveniments “Els Aspres Saludables” formen part de “Comunitat Saludable”, una iniciativa del psicòleg Ricardo Galarza, expert en la psicologia del benestar, i Estel Roca, monitora d’atenció plena o “mindfulness”, que busquen crear comunitat i cultura de salut, benestar i prevenció. Oferint suport a aquelles persones que practiquen i s'esforcen a portar una vida més saludable i també per aquelles persones que simpatitzen amb la idea, però que els costa iniciar-la. Per altra banda, vol donar visibilitat als professionals que dediquen el seu dia a dia, amb la feina o en projectes aportant salut i benestar en el seu entorn.

A més, fins al 31 de juliol, aprofitant la difusió dels esdeveniments, s'ha posat en marxa una enquesta per als habitants dels 4 municipis sobre la pràctica d'hàbits saludables, amb la intenció, un cop acabat el cicle, poder celebrar tallers de reforç sobre les àrees més necessàries.

“Comunitat Saludable” va començar al juliol 2022 amb la primera temporada del programa de televisió del mateix títol que es va emetre en Empordà TV i que amb els seus 24 capítols tenia com a objectiu explicar de manera senzilla els últims avanços en neurociència i la importància de mantenir una vida saludable. El projecte inclou l'organització d'esdeveniments temàtics divulgatius sobre hàbits saludables i “tecnologia positiva”, concepte que inclou l'ús de wearables de monitoratge, test biològics, dispositius mèdics de tractament i l'ús de realitat virtual per a l'autocura de la salut.

La Canònica de Santa Maria de Vilabertran torna a acollir el cicle “Diàlegs. Art, música i patrimoni” amb l’exposició “És a no dir”, amb obres de Mim Juncà i Alícia Vogel


.● La mostra s’emmarca dins la novena edició del cicle estival “Diàlegs. Art, música i patrimoni” del Departament de Cultura i el Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona ● Els dos artistes defugen les etiquetes, els símbols o les descripcions fàcils i desfan la capacitat tècnica que tenen respecte el dibuix, en nom del fet artístic ● La inauguració tindrà lloc el divendres 7 de juliol a les 19 hores

.Aquest divendres 7 de juliol tindrà lloc a la Canònica de Santa Maria de Vilabertran (Alt Empordà) la inauguració de l’exposició “És a no dir”, que aplega obres dels artistes gironins Mim Juncà i Alícia Vogel, comissariada per Ingrid Guardiola. L’acte inaugural, que tindrà lloc a les 19 hores, comptarà amb la participació de la directora general de Patrimoni Cultural, Sònia Hernández; la directora del Bòlit, Centre d’Art Contemporani. Girona, Ingrid Guardiola, l’alcalde de l’Ajuntament de Vilabertran, Eudald Brugat, i els artistes Mim Juncà i Alícia Vogel. La mostra s’emmarca dins la novena edició del cicle estival “Diàlegs. Art, música i patrimoni” que uneix tres puntals de la cultura, l’art, la música i el patrimoni, a la Canònica de Vilabertran i que està organitzat conjuntament entre el Bòlit i l’Agència Catalana del Patrimoni Cultural del Departament de Cultura. Fa ja quasi una dècada, els diàlegs van començar a explorar la fèrtil relació entre l’art contemporani i el patrimoni cultural, amb l’objectiu de convertir Santa Maria de Vilabertran en un espai de referència de la difusió de l’art contemporani de les comarques de Girona. Un diàleg que avui en dia és una pràctica comuna ja que permet crear, d'una manera lliure i experimental, ponts d'encontre i de reflexió entre el passat i el present. Els centres d’art contemporani i els espais patrimonials surten dels seus propis contextos per trobar-se en un encreuament de mirades i de discursos que enriqueix, necessàriament, el territori. Mim Juncà (Girona, 1959) i Alícia Vogel (Olot, 1991) pertanyen a dues generacions molt diferents i ambdós son artistes de perfils tècnics que usen el traç del dibuix o del tèxtil per mostrar el caràcter tragicòmic d’un món massa humà.

Veray: Derogar el “Sanchisme” és la solució als problemes de la llei de costes


La candidata del Partit Popular per la província de Girona, Concepció Veray, ha destacat la necessitat de derogar el sanchisme en la llei de costes per solucionar els problemes que afecten milers de ciutadans. Veray ressalta el retrocés ocasionat pel nou reglament i es compromet a recuperar les solucions implementades el 2014..

Vídeo relacionat

Cloenda del projecte transfronterer sobre joguets i gènere


S’ha celebrat la finalització d'un projecte pioner de col·laboració entre el Centre de Formació Professional Català (CFPC), La Bressola i el Museu del Joguet de Catalunya. Des del 2021 fins al 2023, aquest projecte ha donat lloc a una exposició itinerant que aborda la temàtica dels joguets i el gènere amb una perspectiva innovadora i pedagògica.

Vídeo relacionat

S’ha celebrat la finalització d'un projecte pioner de col·laboració entre el Centre de Formació Professional Català (CFPC), La Bressola i el Museu del Joguet de Catalunya. Des del 2021 fins al 2023, aquest projecte ha donat lloc a una exposició itinerant que aborda la temàtica dels joguets i el gènere amb una perspectiva innovadora i pedagògica.

Els Consells Comarcals de l'Alt i Baix Empordà programen més de 40 visites a espais medievals


Els consells comarcals de l'Alt i el Baix Empordà, amb el suport d'associacions i ajuntaments, han organitzat un total de 41 visites guiades als espais medievals d'aquestes comarques. Aquesta iniciativa busca promoure i valorar el ric patrimoni medieval de la zona entre residents i visitants. Les visites s'allargaran fins al 26 de novembre i ofereixen una oportunitat única de descobrir aquest territori privilegiat en termes patrimonials i històrics.

Vídeo relacionat

Apartaments turístics il·legals a Girona: una problemàtica que requereix acció conjunta


.L'Associació Turística d'Apartaments Costa Brava-Pirineu de Girona (ATA) intensifica la seva campanya per combatre els apartaments turístics il·legals i la falta d'acompliment de la normativa. Malgrat els esforços realitzats, molts ajuntaments no prenen mesures per evitar aquesta pràctica fraudulenta, perjudicant la imatge del sector i de la destinació

Vídeo relacionat

Mossos d'Esquadra desarticulen un grup de robatoris violents a Girona


Les autoritats han detingut quatre homes i dues dones acusats de robatoris amb violència i intimidació a domicilis a la demarcació de Girona. Els assaltants, que es van fer passar per policies, van utilitzar una arma de foc per coaccionar i lligar les víctimes.

Vídeo relacionat

Alerta per l'onada de calor a Catalunya


El Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) ha emès un avís de perill moderat per calor intensa a l'Alt Empordà. Les temperatures elevades han arribat amb força a la comarca, i això ha provocat l'estrena de l'avís per calor nocturna intensa tant a l'Alt Empordà com al Pla de l'Estany. En aquesta època d’onada de calor, és essencial prendre precaucions i seguir alguns consells per fer front a aquestes condicions climàtiques extremes.

Vídeo relacionat

Crema un autobús a l'AP-7 a la Jonquera


Un autobús que realitzava el trajecte Barcelona-Cotlliure s'ha incendiat prop de la Jonquera. Tot i la rapidesa en desallotjar els passatgers, l'incident ha provocat retencions importants a l'autopista AP-7 i l'N-II.

Vídeo relacionat

Intervinguts 4.771 articles falsificats de marques de luxe a La Jonquera


Agents de la Guàrdia Civil de La Jonquera han intervingut 4.771 articles falsificats de marques de luxe en un establiment comercial del Pertús. El propietari està sent investigat per un presumpte delicte contra la Propietat Industrial.

Vídeo relacionat

Renfe instal·larà a Portbou un centre per promoure tecnologies digitals


Renfe té previst obrir a Portbou el primer Centre de Competències Digitals de Catalunya, amb l'objectiu de fomentar l'ús de les noves tecnologies en el sector ferroviari. Aquest centre generarà llocs de treball especialitzats i impulsarà l'ocupació dels joves de la zona.

Vídeo relacionat

Carme Casacuberta, nova presidenta del Consell Regulador de la DO Empordà


Carme Casacuberta, propietària i enòloga del celler Vinyes d'Olivardots, de Capmany, ha estat elegida com a primera dona presidenta del Consell Regulador de la Denominació d'Origen Empordà des de la seva creació el 1975.

Vídeo relacionat

Renfe ampliarà les freqüències d'Avant entre Figueres i Perpinyà a partir del 2024


Renfe anuncia l'ampliació de les freqüències entre Barcelona i Perpinyà a partir del 2024, duplicant les connexions amb aquesta estació de la Catalunya Nord.

Vídeo relacionat

Ajuts de 50M€ per reparar fuites a xarxes de subministrament municipals


El consell d'administració de l'ACA ha aprovat una línia d'ajuts amb una dotació de 50 milions d'euros per millorar l'eficiència de les xarxes de subministrament municipals a Catalunya. Aquesta subvenció, que pot arribar a cobrir el 100% del cost de les actuacions, busca pal·liar els efectes de la sequera i incentivar un consum responsable d'aigua.

Vídeo relacionat

Greu accident a l'N-260 a Navata deixa quatre ferits, amb dos en estat crític


Un xoc frontal entre dos vehicles a l'N-260 a Navata ha provocat un greu accident de trànsit, amb un total de quatre ferits, dos dels quals es troben en estat crític. La carretera ha quedat tallada en ambdós sentits com a conseqüència d'aquest sinistre.

Vídeo relacionat

Prohibició de plaques solars a Cadaqués


El municipi de Cadaqués es troba immers en una polèmica per la prohibició de les plaques solars, que impedeix l'autoconsum energètic dels veïns. Mentre busquen solucions, sorgeixen crítiques a la normativa paisatgística vigent que data de l’any 1986.

Vídeo relacionat

Més de 17.000 telespectadors segueixen el programa especial "PLENS D'INVESTIDURA"


L'emissió en directe del programa especial "PLENS D'INVESTIDURA" d’Empordà Televisió, que va ser presentat i conduït per Pere Iglesias i Sònia Duñach va aconseguit captivar una audiència massiva, amb més de 17.000 telespectadors sintonitzant el canal per seguir la cobertura completa i en temps real de la cerimònia d'investidura de Figueres, Castelló d’Empúries, Roses, Llançà i Palau -Savardera.

Vídeo relacionat

MÉS NOTÍCIES:

         

NO ET PERDIS:

TAMBÉ ET POT INTERESSAR