COMARCA

Una quinzena d’Associacions de Famílies d’Alumnes de centres de l’Alt Empordà s’han unit per denunciar que el Consell Comarcal de l’Alt Empordà deu prop de 58.000 euros en concepte de beques menjador. Demanen solucions ja i asseguren que aquest deute està fent perillar el servei de menjador de moltes escoles.

Vídeo relacionat

Atropellament mortal a la carretera de Llers


.Un home de 49 anys ha mort atropellat per un turisme a la carretera de Llers. Amb aquesta víctima, són 7 les persones que han mort en accident de trànsit enguany a la xarxa viària interurbana de Catalunya.

Vídeo relacionat

Presentació del Llibre dels 200 masos i veïnats del cap de Creus


Pau serà escenari, el pròxim dimecres dia 11, de la presentació del Llibre 200 masos i veïnats del cap de Creus i l'Albera Marítima d’Arnald Plujà i Canals. L’autor és historiador i mestre, s’ha especialitzat en l’estudi del Cap de Creus, i és l'autor de nombroses publicacions especialitzades en aquesta zona empordanesa. Plujà escriu en revistes d’àmbit local, provincial i estatal, i ha col.laborat amb l’Institut d’Estudis Catalans, el Departament de Cultura de la Generalitat i l’Institut Cartogràfic en l’elaboració del Nomenclàtor de Catalunya i en la Normalització de la Toponímia Catalana. L’acte de presentació del llibre tindrà lloc a les 19h a la Sala Teatre del Centre Cívic de Pau, i durant la sessió està prevista la projecció de fotografies singulars i excepcionals dels masos més emblemàtics del Cap de Creus, com ho són el Mas Bassac, el Mas d’en Ferran, el Mas dels Frares, el Mas Torrà, el Mas Penardell, la Torre d’en Mornau, el Mas d’en Catoi,el Mas del Frai o el Mas de Vilagut de Baix, entre molts altres

El Consell Comarcal reforçarà l’aposta per la salut de l’Alt Empordà


El Consell Comarcal de l’Alt Empordà va aprovar, en el passat ple de desembre, potenciar la seva aposta per promoure noves iniciatives i projectes que potenciïn la salut dels ciutadans de l’Alt Empordà. Es tracta d’una moció que va rebre el suport unànime del plenari de l’ens comarcal.

Vídeo relacionat

Gossos per trobar els refugis hivernals del Bernat Marbrejat


S’ha engegat un pla pilot per poder detectar els refugis hivernals del bernat marbrejat amb gossos ensinistrats. Un projecte que es realitza a través del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i que s’està duent a terme a l’Escola d’ensinistrament Lladruc, a Peralada.

Vídeo relacionat

El Consell Comarcal reforçarà l'aposta per la salut de l'Alt Empordà


El Consell Comarcal de l’Alt Empordà va aprovar, en el passat ple de desembre, potenciar la seva aposta per promoure noves iniciatives i projectes que potenciïn la salut dels ciutadans de l’Alt Empordà. Es tracta d’una moció que va rebre el suport unànime del plenari de la corporació supramunicipal. Un dels punts acordats és promoure propostes i projectes que ajudin a la millora de la salut dels altempordanesos, d’acord amb les recomanacions establertes per l’Organització Mundial de la Salut, i vehiculades per les institucions polítiques del territori i els agents de la salut. Des del Consell Comarcal també es vol col·laborar amb l’Institut de Recerca en Salut i Social Glòria Compte de la Fundació Salut Empordà, amb l’elaboració i l’aportació d’indicadors clau del projecte INDIKA, l’observatori de salut i social de l’Alt Empordà. Les publicacions d’aquest projecte, les quals agrupen les dades del darrer any disponible, exemplifiquen la informació específica amb el major grau de detall possible. També es vol liderar una estratègia que interpel·li a actius públics i privats de la comarca, i crear accions conjuntes amb els agents sanitaris del territori per tal d’incloure la salut en les polítiques impulsades des del Consell Comarcal. Cal recordar que l’Alt Empordà és la comarca de Catalunya amb major nombre de municipis. També és la segona comarca amb major percentatge de població estrangera. Presenta una taxa d’envelliment superior a la de la província de Girona i al conjunt de Catalunya, i és la quarta comarca amb la taxa d’escolarització als 17 anys més baixa. El PIB de l’Alt Empordà se situa en tretzena posició a nivell de Catalunya, i l’any passat va ser visitada per més de mig milió de persones, de les quals, més del 50% eren de procedència estrangera. A aquestes dades se li afegeixen les grans diferències existents entre bona part dels seus municipis, des de la costa fins a la zona muntanyenca, des de la plana fins a l’espai fronterer. Tot plegat ajuda a fer possible una lectura i una avaluació ajustades a la realitat que permetin generar polítiques i accions adequades a les seves necessitats. I és en aquest marc on el Consell Comarcal de l’Alt Empordà ha volgut reforçar l’aposta per la salut, col·laborant principalment amb la Fundació Salut Empordà i amb altres organismes

Salut fa una crida a vacunar se contra la grip i la covid 19


El departament de Salut fa una crida a vacunar-se contra la grip i la covid-19 i recorda que des de fa uns dies ja ho poden fer les persones menors de 60 anys. Actualment, el virus que més circula a Catalunya és el de la grip però esperen un augment de la incidència de la covid-19 a mitjans de gener, Salut recorda que l'administració d'aquestes dues vacunes és determinant per prevenir complicacions greus i ingressos hospitalaris. Catalunya ha començat recentment a administrar la vacuna de la grip i la dosi de reforç contra la covid-19 a totes les persones menors de 60 anys que ho desitgin. De la mateixa manera que passa cada any amb la vacuna de la grip, un cop s'acaba la campanya de vacunació entre la població de risc, s'obre la possibilitat a la resta de grups poblacionals, que poden accedir-hi de forma voluntària. Fins ara, la campanya s'havia centrat en els majors de 60 anys, les persones amb condicions de risc, les dones embarassades, les persones amb immunosupressió i els professionals sanitaris. Ara bé, el virus que més circula actualment a Catalunya és el de la grip, que ha arribat un mes abans que l'hivern del 2019 i 2020, l'últim any que va tenir una incidència destacable abans de la pandèmia de la covid-19. Per a les dues vacunes es pot demanar cita a través de La Meva Salut o es pot contactar directament, de forma presencial o per telèfon, amb el centre d'atenció primària (CAP) habitual. En el cas dels menors de 18 anys que es vulguin vacunar han de contactar directament amb el CAP.

Vídeo relacionat

Assessorament per a persones en risc de perdre el seu habitatge


La Diputació de Girona posa en funcionament un nou servei d’intermediació en l’àmbit de l’habitatge a Figueres. Compta amb la col·laboració de l’Ajuntament i permetrà descongestionar l’oficina del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, que majoritàriament atenia casos de la capital de la comarca. L’objectiu d’aquest servei és oferir un assessorament especialitzat a persones en risc de perdre el seu habitatge principal

Vídeo relacionat

S’aprova la supressió de l’IVA en els aliments de primera necessitat


El govern espanyol aprova la supressió de l'IVA en els aliments de primera necessitat com el pa, els cereals, la llet, fruites i verdures, ous o llegums. És una de les mesures més destacades del tercer paquet d’ajudes anticrisi que ha aprovat el Consell de Ministres en l'última sessió plenària de l’any. Sobre la taula també hi havia un xec de 300 euros al cistell de la compra per les famílies més vulnerables. Finalment seran 200 euros. Les bonificacions de 20 cèntims per litre de carburant continuaran vigents només pels transportistes i el sector pesquer. També s’obrirà una línia d’ajuts pels agricultors. I els títols de TMB i la resta de transports integrats seguiran rebaixats al 50 % el …

Vídeo relacionat

Es fa una crida a vacunar-se contra la grip i la Covid-19


L’Atenció Primària de Girona comença a vacunar de la segona dosi de record de la COVID a tota la població. La Regió Sanitària Girona fa una crida a vacunar-se contra la grip i COVID-19 per millorar-ne la protecció, especialment els majors de 60 anys, persones institucionalitzades, col·lectius de risc i professionals de sanitaris i residènciesde setembre, si el temps ho permet, per començar a recollir altres varietats com la golden.

Vídeo relacionat

100.000€ per la redacció del projecte d’un vial de servei de mercaderies a Portbou


El Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana concedeix una subvenció a l'ajuntament de Portbou per a la redacció del projecte d'un vial de servei de mercaderies per import de 100.000 euros.

Vídeo relacionat

ERC demana a Renfe millorar el servei d’Alta Velocitat Figueres – Barcelona


Esquerra Republicana ha fet arribar a Renfe peticions de millora del servei de la Plataforma d’usuaris de la línia d’alta velocitat Figueres-Barcelona. Entre les reivindicacions que s’han posat sobre la taula hi ha la recuperació de freqüències prepandèmia, l’alliberament de places AVE o la millora de la compra i formalització dels abonaments.

Vídeo relacionat

553.608€ en ajudes per conservar de Races Autòctones


Acció Climàtica abona 553.608€ dels ajuts agroambientals de Conservació de Races Autòctones i Gestió Sostenible de Zones Humides de la campanya 2022 a la demarcació de Girona. A l’Alt Empordà s’ha atorgat 183.307€.

Vídeo relacionat

10 anys del pavelló de Vilafant


El pavelló de Vilafant celebra aquest any 10 anys d’història, és per això que des de l’Ajuntament han volgut commemorar aquesta efemèride amb un vídeo a les xarxes socials on explica la història del centre esportiu i el creixement que ha experimentat al llarg d’aquesta primera dècada de vida.

Vídeo relacionat

Un nou conveni per enfortir la marca Empordà


L’Associació Empordà Turisme i l’Associació d’Empresaris d’Hostaleria de l’Alt Empordà han signat un nou conveni per enfortir la marca Empordà. Amb aquesta signatura pretenen enfortir el territori i posicionar l’Empordà com una gran destinació turística a nivell mundial.

Vídeo relacionat

Una aposta per la qualitat i per les varietats autòctones


Com els vam explicar a Empordà Televisió, la Generalitat de Catalunya ha distingit al vi V d'O2, del Celler Vinyes d'Olivardots de Capmany amb el guardó 'Vins de Finca Qualificada'. És el primer vi de la DO Empordà que entra al club dels millors vins de Catalunya. Per conèixer-lo millor ens hem traslladat fins a les vinyes que donen aquest vi i hem conegut la seva història.

Vídeo relacionat

Aprovada la proposta sobre l’eliminació dels mòduls de l’Institut de Vilafant


La Comissió d’Educació ha aprovat per unanimitat que s’incloguin, dins dels pressupostos de la Generalitat, l’eliminació dels barracons de l’institut de Vilafant i construir el nou edifici. Actualment el centre compta amb 530 alumnes en 12 mòduls prefabricats. Una situació que viuen des de fa 14 anys.

Vídeo relacionat

0,0, l’única taxa segura


“0’0, l’única taxa segura” és la nova campanya policial per reduir els accidents de trànsit a causa del consum d’alcohol i drogues. Fins al proper divendres 23, el Servei Català de Trànsit coordina amb el cos dels Mossos d’Esquadra i les Policies Locals una campanya intensiva de controls per combatre la conducció sota els efectes de l’alcohol o les drogues a les carreteres i zones urbanes.

Vídeo relacionat

Irregularitats en més del 50% de les ofertes del Black Friday


El Govern de la Generalitat ha detectat irregularitats en més del 50% de les ofertes del Black Friday que s’han analitzat. Algunes de les irregularitats venen d’empreses com El Corte Inglés, Mediamarkt i Carrefour..

Vídeo relacionat

V d’O2 de Celler Vinyes d’Olivardots ha estat distingit com Vins de Finca Qualificada


La Generalitat de Catalunya distingeix dos nous Vins de Finca Qualificada. Un d’ells de la DO Empordà el V d'O2 del Celler Vinyes d’Olivardots. Un vi que es produeix amb raïm de la varietat carinyena. Aquest reconeixement ha suposat l’entrada de la DO Empordà en aquesta llista de vins insígnia del territori..

Ocupació fluixa durant el llarg pont de la Puríssima /strong>


Baixa ocupació turística durant el llarg pont de la Puríssima al litoral de les comarques gironines. Una festivitat que a l’Alt i el Baix Empordà no s’ha caracteritzat per ser una data important turísticament parlant, ja que la majoria de ciutadans de gaudeixen d’uns dies de descans visiten el Pirineu, realitzen les compres nadalenques als grans centres comercials o viatgen a grans ciutats europees.

Vídeo relacionat

Ocupació fluixa durant el llarg pont de la Puríssima /strong>


Baixa ocupació turística durant el llarg pont de la Puríssima al litoral de les comarques gironines. Una festivitat que a l’Alt i el Baix Empordà no s’ha caracteritzat per ser una data important turísticament parlant, ja que la majoria de ciutadans de gaudeixen d’uns dies de descans visiten el Pirineu, realitzen les compres nadalenques als grans centres comercials o viatgen a grans ciutats europees.

Vídeo relacionat

Més de 400 palistes han competit en el Torneig Classificatori Català


Cap de setmana de tennis taula a Bàscara. Més de 400 palistes s’han donat cita des de dijous i fins aquest diumenge en el Torneig Classificatori Català per a l’Estatal de Tennis taula. Una competició en la que els esportistes buscaven el bitllet per poder competir en els estatals que se celebraran durant el mes de març.

Vídeo relacionat

El Pessebre Vivent de Bàscara compleix 50 anys


El Pessebre Vivent de Bàscara celebra enguany el seu 50è aniversari. Més de 300 persones formen part de l’elenc de figurants que fan que el visitant viatgi en el temps per redescobrir aquesta població de l’Alt Empordà. Enguany, coincidint amb l’aniversari, tenen vàries sorpreses que es desvetllaran el 18 de desembre, en la seva primera representació. .

Vídeo relacionat

Aitor Giró, el barber de Bàscara aconsegueix el premi a la millor barba


El bascarenc Aitor Giró aconsegueix el guardó al Millor Treball de Barba que es van atorgar la setmana passada en el marc dels premis més importants de la barberia espanyola, els Soybarbudo. Giró també va aconseguir l’any passat ser una de les millors barberies revelació de tot el país.

Vídeo relacionat

Detenen una funcionaria de presons per distribuir drogues en centre penitenciaris


Els Mossos d'Esquadra detenen una funcionària de presons i dos interns per introduir i distribuir drogues en centres penitenciaris. Dos dels investigats van coincidir prèviament al centre penitenciari Puig de les Basses on presumptament ja estaven duent a terme aquesta activitat il·legal. Un dels reclusos era qui dirigia l’activitat il·lícita, mentre que la funcionària facilitava informació i adquiria drogues, i el tercer detingut les introduïa al centre a l’interior del seu cos

MÉS NOTÍCIES:

         

TAMBÉ ET POT INTERESSAR