COMARCA

Palau-Saverdera s'enfronta a la sequera amb mesures per reduir el consum d'aigua


.L'augment del turisme estival i els canvis climàtics han elevat el consum d'aigua a Palau-Saverdera, un municipi amb un gran nombre de piscines privades. L'ajuntament ha pres mesures per conscienciar els residents i millorar la gestió de l'aigua, com la instal·lació de comptadors digitals.

Vídeo relacionat

Llançà potenciarà l’escamarlà perquè sigui un element de promoció i un distintiu de la vila


.L'escamarlà, un crustaci apreciat en la cuina catalana, es convertirà en un element distintiu de Llançà gràcies a una campanya impulsada per l'Ajuntament i la Confraria de Pescadors. Aquesta campanya inclou iniciatives turístiques, comercials i educatives amb l'objectiu de reforçar l'escamarlà com a producte local i promoure el desenvolupament econòmic sostenible.

Vídeo relacionat

El cantant de Llançà, Fredrik Strand, seleccionat al talent-show suec "Idol"


.Fredrik Strand, un cantant i compositor de Llançà d'origen suec, ha estat seleccionat com a primer candidat oficial per a la nova temporada del programa de talents "Idol" de la televisió sueca TV4. Va obtenir una plaça directa després de ser el més votat pel públic a les classificacions finals amb la seva interpretació de "Stad i ljus." Aquesta oportunitat inesperada li permetrà competir pel premi principal, que inclou 100.000 euros i un contracte per editar un àlbum.

Vídeo relacionat

Curs oficial de marger impulsat pel Consell Comarcal de l’Alt Empordà


El Consell Comarcal de l’Alt Empordà promou una formació de 140 hores per obtenir la titulació CQP N1 en l'ofici de marger, contribuint a la valorització del patrimoni de pedra seca i al desenvolupament local. La pedra seca, declarada Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat, experimenta un augment d'interès i demanda, però es necessiten professionals qualificats en aquest àmbit a Catalunya..

Vídeo relacionat

La Vinyeta planta una vinya a Llançà per a la formació d’alumnes de l’institut


.El celler La Vinyeta, de Mollet de Peralada, ha establert un conveni amb l'Ajuntament de Llançà i l'institut local per a plantar una nova vinya a l'entrada del poble. Aquesta iniciativa té com a objectiu proporcionar als estudiants de viticultura una oportunitat pràctica d'aprendre en el terreny i contribuir a la preservació d'aquest cultiu històric.

Vídeo relacionat

Confiscades dues àmfores romanes a la Costa Brava


.El Grup Especial d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil recupera dues àmfores romanes que s'utilitzaven per al transport d'olis a la Costa Brava. La comercialització d'aquestes peces està prohibida.

Vídeo relacionat

Catalunya bat rècords d'estiu: 206 nits tòrrides i 5.000 nits tropicals


L'estiu català ha tancat amb una xifra rècord de 206 nits càlides, el doble de l'any passat, i prop de 5.000 nits tropicals, marcant una tendència a l'augment. Aquest fenomen afecta regions costaneres com el Barcelonès, Terres de l'Ebre, Costa Daurada i també a l’Alt Empordà. Aquesta anomalia en les temperatures nocturnes planteja reptes enfront del canvi climàtic i l'adaptació a l'escalada de temperatures a Catalunya.

Vídeo relacionat

Javi Molina, alcalde de Maçanet de Cabrenys, nou president del Consorci Salines Bassegoda


Els representants dels municipis i de la Diputació de Girona prenen possessió i constitueixen el Consell Plenari ● Javi Molina es proposa millorar la qualitat de vida de la gent i dels pobles de Salines Bassegoda i implicar totes les administracions públiques en la gestió sostenible


. El Consorci Salines Bassegoda ha constituït, dimecres al vespre, a Pont de Molins, el Consell Plenari després dels nomenaments dels membres designats pels 16 ajuntaments que formen el l'entitat i la diputada Míriam Lanero, en representació de la Diputació de Girona. També s'ha escollit, per unanimitat, el que serà el president de l'entitat els propers quatre anys: l'alcalde de Maçanet de Cabrenys, Javi Molina. S'ha nomenat vicepresidents del Consorci, l'alcaldessa de Sant Llorenç de la Muga, Montse Brugués, i l'alcalde de La Vajol, Joaquim Morillo, que ha sigut el president des de l'any 2019 fins ahir. Així mateix, s'han constituït les comissions executiva i de comptes de l'entitat. El nou president, Javi Molina, creu ”necessària una major implicació de totes les administracions del territori per afrontar els reptes de desenvolupament i sostenibilitat dels pobles del Consorci davant del canvi climàtic”. El Consorci Salines Bassegoda El Consorci Salines Bassegoda és una entitat pública de 16 municipis de l’Alt Empordà que treballa per la preservació i la revalorització de l’economia, el paisatge, la cultura i la natura del territori que l’integra, al nord dels grans eixos d’infraestructures de la comarca. Formen el Consorci els municipis d’Albanyà, Agullana, Avinyonet de Puigventós, Biure, Boadella i Les Escaules, Cabanelles, Cistella, Darnius, La Vajol, Llers, Maçanet de Cabrenys, Navata, Pont de Molins, Sant Llorenç de la Muga, Terrades i Vilanant.

Protecció Civil i Meteocat alerten de pluges torrencials aquest tardor


Protecció Civil i el Servei Meteorològic de Catalunya alerten de la possibilitats de pluges torrencials aquesta tardor. És per això que insisteixen en la necessitat de que tots els municipis tinguin un pla amb accions preventives per evitar danys personals en situacions extremes.

Vídeo relacionat

Projecte WUITIPS millora la gestió del risc d'incendis forestals en zones turístiques


La Diputació de Girona i altres socis europeus col·laboren en el projecte WUITIPS per detectar vulnerabilitats en les infraestructures turístiques davant d'incendis forestals i desenvolupar plans de protecció.

Vídeo relacionat

Arriba el 2on Territori Pissarra, un espai de promoció vitivinícola amb tastos, conferències i una fira


.La segona edició de la fira de vins Territori Pissarra tindrà lloc el 14 d'octubre a Colera, oferint tastings, conferències i la participació de més de 18 cellers de diverses regions vitivinícoles. L'objectiu és posar en valor els vins elaborats amb sòl pissarrós i promoure aquesta excel·lència vinícola.

Vídeo relacionat

Més de 100.000 estudiants creen una novel·la ambientada a Sant Pere de Rodes


.Més de 100.000 estudiants de secundària de tot Catalunya participaran en la creació d'una novel·la ambientada a Sant Pere de Rodes mitjançant la plataforma Fiction Express. L'autor Pau Joan Hernández conduirà la història titulada "La Cova de les Relíquies" amb la col·laboració activa dels estudiants.

Vídeo relacionat

Salut Empordà Cooperació llança una campanya de captació de fons per ajudar les persones damnificades del Marroc i Líbia


L'ONG Salut Empordà Cooperació (SEC) ha iniciat una campanya de recaptació de fons per ajudar les víctimes dels recents terratrèmols i inundacions al Marroc i Líbia. Les donacions es poden fer a través de la seva pàgina web, i els fons recaptats es destinaran a les organitzacions no governamentals (ONG) que estan actuant en aquests països per proporcionar ajuda humanitària, com aigua potable, aliments i medicaments.

Vídeo relacionat

Derrota dura del Peralada per 1 2 contra el Prat


Derrota dura del Peralada per 1-2 contra el Prat, de moment, l'equip blanc i verd aquesta temporada 23/24 segueix sense puntuar. Partit molt igualat en ocasions i en nivell de joc, el conjunt visitant aprofita dos errors de concentració del Peralada al minut 46 i 72 per endur-se els tres punts del municipal de Peralada. El conjunt empordanès no ha començat de la millor manera la temporada, haurà de continuar treballant per poder capgirar la situació.

Vídeo relacionat

Una nova xarxa d’aigua connectarà Logis Empordà i Figueres


La Comissió Territorial d’Urbanisme de Girona ha aprovat provisionalment un projecte per construir una xarxa d’abastament d’aigua que vincularà el Logis Empordà amb Figueres, passant per Sant Pau de la Calçada. Aquesta iniciativa millorarà l’abastament d’aigua al creixent sector logístic que inclou la plataforma d’Amazon, consolidant la seva importància econòmica per a la comarca i la demarcació de Girona.

Vídeo relacionat

La Guàrdia Civil comissa 49,200kg d'haxix a La Jonquera


Un ciutadà algerià de 50 anys va ser detingut després que es descobrís que transportava una gran quantitat de haxix amagat sota el seient del conductor en un vehicle amb matrícula francesa a La Jonquera.

Vídeo relacionat

18.480 infants i joves de l'Alt Empordà participen en les activitats de lleure educatiu durant aquest estiu 2023


450.000 infants i joves participen en les activitats de lleure educatiu durant aquest estiu 2023. A l’Alt Empordà han participat 18.480 nens, nenes i joves a acampades, casals, colònies i rutes diverses. Al conjunt de Catalunya gairebé 140.000 nens i nenes han estat part de les iniciatives esportives, portant el total de participants a gairebé 600.000, uns vint-i-dos mil més que l'any passat.

Vídeo relacionat

Exigeixen al Ministeri que es replantegi la veda de la pesca de sardina


.Acció Climàtica i els pescadors han instat al Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació a reconsiderar una veda de fins a 6 mesos per a la pesca de sardina, ja que aquesta mesura posa en perill el futur del sector pesquer català.

Vídeo relacionat

Protesta dels pescadors a l'Escala contra la prohibició de la pesca de la sardina


La festa 'Viu en blau' a l'Escala es transforma en una protesta del sector pesquer contra la prohibició del Ministeri de pescar sardines a partir d'octubre. Tant els pescadors com el Govern consideren aquesta decisió una "absurditat enorme" que posa en perill els mitjans de vida dels mariners.

Vídeo relacionat

La inflació puja al 2,3%, impulsada pels preus dels aliments i de l'oli


La inflació a Espanya ha pujat al 2,3% el mes de juliol, la seva taxa més alta en quinze mesos. Aquest augment es deu principalment a la pujada dels preus dels aliments i begudes, que han registrat un increment del 10,8% en els últims dotze mesos. Són els ciutadans els que més estan patint aquest augment de preu retallant en la compra de molts productes. Hem visitat el Mercat de Roses per conèixer la situació que viuen alguns ciutadans davant aquest augment del cost.

Vídeo relacionat

L’Oficina Jove de l'Alt Empordà presenta la nova programació d'activitats


L'Oficina Jove de l'Alt Empordà ha presentat el seu programa d'activitats d'octubre a desembre. La programació, que s'ha repartit als instituts i centres culturals de la comarca, inclou tallers, xerrades i sortides per a joves de 12 a 19 anys.

Vídeo relacionat

58 morts atribuïdes a la calor a Girona a l'agost, el rècord de la història


La calor extrema ha causat 58 morts a Girona, la xifra més alta de la història. La província ha viscut un mes d'agost excepcionalment càlid, amb temperatures que han superat els 40 graus en moltes zones. Aquesta calor extrema ha afectat especialment a les persones més vulnerables, com ara els ancians i les persones amb patologies prèvies.

Vídeo relacionat

Any pluviomètric 2022-2023, molt sec a Catalunya


L’any pluviomètric 2022-2023 ha estat molt sec a Catalunya, amb un dèficit de precipitació que afecta gairebé tot el Principat. Ciutats com Figueres formen part del rècord de dies sense pluja. A la capital de l’Alt Empordà han recollit 351,8 mm, la dada més baixa des de que es tenen registres.

Vídeo relacionat

Amics de la Natura de Cadaqués denuncia l'espoli de pedres a les platges


Amics de la Natura de Cadaqués denuncia l'espoli de pedres a les platges de Cadaqués. L'associació reclama a l'Ajuntament que instal·li rètols de sensibilització i prohibició d'emportar-se les pedres passanelles, un element diferencial d'un gran valor geològic, biològic o històric de la localitat.

Vídeo relacionat

Calendari escolar 2023-2024 a Catalunya: aquestes són les dates clau del curs


El proper curs escolar 2023-2024 està a punt de començar i és essencial conèixer el calendari escolar. Segons les indicacions del Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, les classes d'infantil, primària i ESO començaran el 6 de setembre, mentre que per als alumnes de Batxillerat i Formació Professional (FP), les classes no començaran fins al 12 de setembre.

Vídeo relacionat

L'AVE Figueres-Lió, diàriament a partir d'aquest divendres


L'AVE Barcelona-Lió, amb parada a Figueres-Vilafant, circula diàriament a partir d'aquest divendres. El servei, que va començar a funcionar el passat 20 de juliol, només estava disponible de divendres a dilluns.

Vídeo relacionat

MÉS NOTÍCIES:

         

NO ET PERDIS:

TAMBÉ ET POT INTERESSAR