aume Costa obre la porta de la seva col·lecció d’eines antigues del camp.

El rosinc Jaume Costa ha obert per primera vegada al públic la seva col·lecció d’eines antigues del camp. Això ha estat gràcies a les Jornades Roses Patrimoni Viu que ha organitzat el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Roses per a la difusió del patrimoni històric i immaterial del municipi.

Aquesta casa del carrer Perelada de Roses amaga al seu interior una important col·lecció d’eines antigues del camp. Eines que el rosinc Jaume Costa ha anat guardant al llarg de la seva vida, i que ara ha obert les portes per primera vegada al públic, gràcies a les jornades per a la difusió del patrimoni local “Roses Patrimoni Viu”.

Unes jornades que ha organitzat el Departament de Cultura de l’Ajuntament de Roses, amb una extensa programació, que es va iniciar el 21 de setembre, i que s’allargarà fins el 27 d’octubre.

La visita a aquesta col·lecció va ser una de les primeres activitats de les jornades, que el mateix Jaume Costa valorava de forma molt positiva.

Amb aquesta col·lecció d’eines de pagès, la majoria de les quals van ser utilitzades per en Jaume i la seva família per a treballar el camp, permeten comprendre com ha evolucionat un dels oficis més antics i entendre com es treballava la terra antigament abans de l’aparició de les primeres màquines.

Agrupades a la planta baixa de la casa pairal de Can Betra, en aquesta si poden veure tot tipus d’eines i estris com dalles, falç, forquetes, destrals, xerracs, un buc d’abelles fet amb suro, i els esclops de fusta que es posaven quan anaven a veure el bestiar per no trepitjar la femta,  entre moltes peces més que completen aquesta interessant col·lecció de la qual fins ara només en podien gaudir els familiars, amics i coneguts d’en Jaume.

Encara conserva també la tina per elaborar el raïm, i el clot on aquest es trepitjava per extreure’n el primer most, abans del seu filtratge a les botes, i la cortalera que duien sempre a sobre en aquelles jornades maratonianes de feina que s’allargaven de sol a sol.

 La col·lecció de Jaume Costa, no serà la única col·lecció privada que obrirà les portes en motiu de les jornades Roses Patrimoni Viu. El dia 20 d’octubre serà el torn de la col·lecció de peces arqueològiques de la família Guerra, que es podrà conèixer en una salo visita prevista a dos quarts de dotze del matí.

Amb aquestes dues activitats es vol posar en valor les vivències, records i coneixements del conjunt de la ciutadania i la possibilitat de ser compartides per tothom. 

Mitjà