Log in

Desarticulada una organització que canviava bitllets marcats d’atracaments a França

Set detinguts en una operació amb la que s’han desarticulat una organització criminal dedicada a canviar diners tacats amb tinta procedents d’atracaments a bancs i vehicles blindats comesos a França. En l’operació han estat arrestades set persones, dues a Madrid, tres a Ceuta i dues més a La Jonquera. S’han intervingut 90.000 euros.

Agents de la Policia Nacional i dels Mossos d'Esquadra, en una operació pionera a Espanya, han desarticulat una organització criminal dedicada a canviar diners tacats amb tinta -per l'aplicació d'un sistema antirobatori - procedent d'atracaments a bancs i vehicles blindats comesos a França. Aquesta xarxa, relacionada amb més d'una dotzena de robatoris a França, es dedicava a sol·licitar a Espanya la substitució dels bitllets tacats per uns altres en perfecte estat. En l'operació han estat arrestades set persones a Madrid, La Jonquera i Ceuta i s'han intervingut gairebé 90.000 euros.

La cerca dels delinqüents va començar l'any 2013 quan es van detectar diverses sol·licituds de canvi de bitllets d'euro, deteriorats amb taques de diferent tipus, per bitllets nets. Aquestes persones al moment de demanar el bescanvi esgrimien diferents excuses per explicar l'estat dels bitllets. Els agents, després de realitzar una sèrie d'indagacions, van esbrinar que el valor total dels bitllets amb aquest tipus de deterioració ascendia a més de 120.000 euros.

Des del principi els investigadors van creure la possibilitat que la tinta procedís d'algun dispositiu de seguretat antirobatori aplicat sobre els bitllets. Per confirmar aquestes sospites el Laboratori de Química de la Policia Nacional va dur a terme l'anàlisi de les mostres i els agents van constatar que efectivament les taques dels bitllets estaven originades per sistemes de seguretat de bancs o furgons blindats.

A través dels canals de coordinació internacional, els agents van sol·licitar una comissió rogatòria per dur a terme l'anàlisi de les tintes i poder relacionar els diners amb diversos atracaments perpetrats al sud de França. Mentre es desenvolupava la recerca es van seguir produint nous intents de canvi de bitllets que van poder ser bloquejats.

 

A principis d’any es va constatar que els diners procedien d'aquests assalts a bancs que van tenir lloc a França. Una vegada es va constatar l'origen il·lícit dels bitllets es va establir a principis del mes de març un dispositiu conjunt a Madrid, La Jonquera i Ceuta, per a la detenció simultània dels membres de l'organització per l'encobriment i la seva relació amb els atracaments. L'operatiu va culminar amb la detenció de set persones -dues a La Jonquera, dues Madrid i tres a Ceuta- i la intervenció de 89660 euros procedents dels robatoris. L'operació, que encara continua oberta, s'ha coordinant amb Europol.

Deixa un comentari