Log in

L’Arxiu Municipal de Roses recopila els Documents del Mes en el llibre “Els camins de la memòria”

L’Arxiu Municipal de Roses ha editat el llibre titulat ”Els camins de la memòria”, on es recullen els 48 documents que han publicat entre el mes de gener de 2012 i el mes de desembre de 2015 en el seu apartat web de el Document del Mes. Amb aquesta publicació es commemora el 25è aniversari de la creació de l’Arxiu Municipal de Roses, i posa en relleu la riquesa i l’extens fons documental que es conserva a les seves dependències. Llibre que va ser presentat la tarda del divendres passat a la biblioteca.  

L’Ajuntament de Roses commemora el 25è aniversari de la creació de l’AMR, i ho fa amb la publicació del treball realitzat pels arxivers municipals arrel de la iniciativa sorgida amb motiu del 20è aniversari del servei (gener de 2012), quan l’Arxiu renovà la seva pàgina web amb la incorporació de nous apartats i informació, entre ells l’apartat El document del mes. La secció ha donat a conèixer durant aquests quatre anys 48 documents significatius per a la història de Roses, molts d’ells anecdòtics i sorprenents, altres de transcendentals, que ara s’ofereixen en format llibre a mena de petites píndoles històriques que ofereixen una interessant visió del municipi.

La tria de cadascun dels documents és el resultat d’una feina tècnica prèvia i de l’aplicació dels protocols arxivístics, tasca dirigida a garantir la seva conservació que, juntament amb la difusió del patrimoni documental de la vila, són les raons de ser de l’AMR. El llibre que va ser presentat la tarda del divendres passat a la biblioteca, respon a aquest segon objectiu divulgatiu, donant a conèixer, en aquesta ocasió en format paper, 48 documents seleccionats que posen en relleu la riquesa dels fons documentals que conserva l’AMR i els apropa a la ciutadania.

Al llarg dels capítols que integren el llibre, es poden trobar documents tan significatius com el primer pergamí conservat a l’AMR -datat de l’any 1320-, una carta sobre la preparació del carnaval de Roses de l’any 1879, o la llicència per a l’obertura del primer servei de bar a cala Montjoi a nom de Johannes Schilling, embrió del restaurant El Bulli. D’altres anecdòtics i sorprenents, com el projecte d’urbanització de la Ciutadella, el projecte de línia de ferrocarril de Roses a Figueres de l’any 1900, una pel·lícula promocional del turisme a Roses de l’any 1970, o la postal nadalenca enviada l’any 1940 per Francesc Cambó a Pere Rahola des del seu exili a Nova York.

 

Cada document s’acompanya d’un text explicatiu a càrrec dels arxivers municipals, Josep M. Barris i Pol Meseguer, que volen amb aquest llibre retre el seu petit homenatge a les persones, famílies, entitats i administracions que han escollit que els seus fons passin a formar part de la col·lectivitat, a través de donacions a l’AMR, permetent que tota aquesta documentació passi a ser una eina per conèixer el procés que ha dut Roses a ser la que és.

Deixa un comentari